BiH
69

Zakon o javnom redu i miru će važiti za jedne, a za druge ne

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Javna rasprava "Implikacije novog Zakona o javnom redu i miru“, u organizaciji "Civil rights defender", održana je danas u Banjoj Luci.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banje Luke rekla je da postoji mnogo nelogičnosti u vezi sa ovim zakonom i da građani mogu biti sigurni kako će se određene odredbe ovog zakona tumačiti u praksi.

"Helsinški parlament ni nakon dva dana tumačenja nije uspio shvatiti šta je zakonodavac htio da uradi sa ovim zakonom, jer isti ima mnogo nejasnoća. Ovaj zakon je jedan u nizu onih koji dovodi do pitanja da li su zakoni jednaki za sve. Suočit ćemo se sa surovom realnošću koja kaže da će ovaj zakon važiti za jedne, a za druge ne. I postavlja se pitanje da li ovaj zakon može zaštititi Gordanu Katanu i ostale novinare koje napadaju političari“, rekla je Dardić.

Goran Zorić iz prijedorskog Centra za mlade Kvart istakao je da će i ovaj zakon biti selektivan i da će onemogućavati civilni sektor da kaže šta misli o vlasti.

"Dobijali smo prekršajne prijave zbog lijepljena stickera i remećenja javnog reda i mira tokom protestnih šetnji, a sve je to sloboda izražavanja i isticanje mišljenja. Civilni sektor je nedorastao za borbu sa ljudima koji dolaze iz sektora političke moći“, smatra Zorić.

Psiholog Srđan Puhalo ističe da vlast traži instrumente da sebe zaštiti, a da je internet svima omogućio da postanu novinari, a to je ono, kaže Puhalo, čega se političari boje.

"Internet nam omogućava da ne zavisimo od redakcija i urednika i vlast se toga uplašila, jer to ne mogu da kontrolišu. Usvajanje ovog zakona je poruka da nije pametno da se svašta piše po društvenim mrežama. Ovaj zakon će se vrlo lako iskoristiti za pojedince za koje vlast utvrdi da kvare ’porodičnu idilu’. Građanska neposlušnost je legitimna ako nije nasilna i stoga treba obesmisliti ovaj zakon. Trebamo biti spremni na sve sankcije koje nosi ovaj zakon, ali pisanjem treba razbiti strah i pokazati koliko je ovaj zakon u praksi besmislen“, istakao je Puhalo.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da će Klub i Udruženje novinara BiH pokrenuti inicijativu za ispitivanje ustavnosti ovog zakona.

"Političari znaju zašto su donijeli ovaj zakon. Bez obzira na sve kritike medijske zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih zajednica, vlast je ovaj zakon usvojila. Zašto? Zato što vlast kontroliše sve rizične grupe koje na ulicu mogu izvesti mnogo ljudi. Jedina rizična grupa koja je ostala su mladi, obrazovani i nezaposleni ljudi. Njih je trebalo staviti pod kontrolu i to je ovaj zakon sada uradio“, tvrdi Vukelić.

Žarko Marković iz Udruženja novinara RS rekao je da je usvajanje ovog zakona dokazalo svu nesposobnost opozcije u RS, koja je kritiku spornog akta prepustila novinarima.

"Dobro je što su mediji reagovali. Novinari su odlučili da misle svojom glavom i to je dobro. Međutim, porazno je to da se samo mali dio medijske zajednice oglasio povodom ovoga, a svi ostali su se ponašali kao da se ovo dešava u Bangladešu. To je pokazalo da smo razjedinjeni“, smatra Marković.