BiH
0

Rasprava o Nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija

Klix.ba
Danas je u Banjoj Luci održana rasprava povodom Nacrta zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će biti razmatran na četvrtoj sjednici Narodne skupštine RS, koja počinje sljedeće nedjelje. Na raspravi je konstatovano da je ovo još jedna u nizu mjera koja treba ugušiti medijske i građanske slobode u RS.

"U našim komentarima na ovaj Nacrt, koji ćemo poslati NSRS, identifikovan je niz spornih odredbi koje se direktno kose sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Ustavom BiH i Ustavom RS, koji garantuju slobodu udruživanja i izražavanja. Nijedna nevladina organizacija ne dovodi u pitanje transparentnost svoga rada, ali ovo je pokušaj kontrole rada tih organizacija. Također, nacrt ovog zakona bavi se samo onim civilnim društvima koja finansiraju stranci, druge ne uzima u ubzri, što znači da je ovo i diskriminatorski zakon", istakla je glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić smatra da je vlast u RS sve rigoroznija i da je gušenje medijskih sloboda sve očiglednije. Nakon Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, sada je, dodao je Vukelić, na red došao rad i nevladinih organizacija.

"Ovo je treći zakon kojim nam vlast jasno poručuje da nas želi kontrolisati. Podsjećam da je Klub novinara podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru, jer se on kosi sa mnogim ustavnim odredbama. Ista sudbina čeka i ovaj zakon ukoliko ga NSRS usvoji", tvrdi Vukelić.

Predstavnica Civil Rights Defendera Ena Bavčić dodala je da je čak i sam prijedlog da se Nacrt ovog zakona nađe pred poslanicima zabrinjavajući. Ona smatra da se usvajanjem ovog zakona krše ljudska prava.

"BiH je potpisala Konvenciju o ljudskim pravima i odredbe te konvencije je utkala u svoj zakonodavni aparat. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen te odredbe će biti prekršene. Svaki čovjek ima pravo na političko djelovanje, odnosno na kritičko mišljenje. Da li je ono toliko opasno kada vlast u RS želi da ga zabrani", upitala je Bavčić.

I glavni i odgovorni urednik portala 6yka.com Aleksandar Trifunović smatra da je predlaganje Nacrta zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija nastavak napada prema civilnom sektoru.

"Ovo je napad na javnost. Naš rad i naši izvještaji su javni, tako da mi nije jasno koji segment javnosti našeg djelovanja treba da se prati. Iz ovog zakona se stiče utisak da mi radimo za strane centre moći. Za iste one centre moći od kojih Vlada RS godinama uzima kredite i zadužuje se. Ako ovaj zakon bude usvojen, bilo koje civilno društvo će imati problema da djeluje u RS", rekao je Trifunović.