{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon nedorečen: Šta kada istekne 30 dana od imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH

20.3.2015. u 22:01
3
94
Zakon nedorečen: Šta kada istekne 30 dana od imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH
3
Zakon nedorečen: Šta kada istekne 30 dana od imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U javnosti postoje različita tumačenja Zakona o Vijeću ministara BiH koja propisuju način, proceduru te rokove imenovanja Vijeća ministara BiH.
Zakon o Vijeću ministara BiH, u dijelu koji propisuje način imenovanja Vijeća ministara BiH, jasno kaže da "potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od trideset (30) dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost".

Prema zakonu, predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

No, ukoliko predsjedavajući ministara ne imenuje ministre odmah nakon stupanja na dužnost, zakon ostaje nedorečen.

S obzirom na to da je Zvizdić dužnost preuzeo 11. februara, kada je njegovo imenovanje potvrdio i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, rok od 30 dana istekao je 14. marta.

"To je instruktivni, a ne prekluzivni rok. Ako se on prekorači, ne proizvodi nikakve negativne posljedice. Mi očekujemo da u Parlamentarnu skupštinu stigne odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH“, kaže Džaferović koji nije mogao potvrditi da li će se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 25. mart odlučivati o potvrđivanju Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: