Jednoglasna odluka
1

Zaključci SDS-a: Osuda stavova SDA, odbijanje ponude SNSD-a i poziv Vladi RS-a

D. Be.
Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) danas je donio pet zaključaka o najbitnijima temama u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Republici Srpskoj i na nivou Bosne i Hercegovine.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je naglasio da su svi zaključci doneseni jednoglasno.

  • SDS ne prihvata ponudu SNSD-a za učešće u vlasti kada je u pitanju državni nivo vlasti i smatra da je u najboljem interesu stranke da SDS djeluje kao opoziciona politička organizacija onim strankama koje su okupljene na političkim principima koji su dekrimisani od strane SNSD-a, SDA i HDZ-a.

  • SDS vodi odgovornu politiku koja će dati podršku svim kvalitetnim i prosperitnenim rješenjima od značaja za RS. Isto tako smatramo da ćemo učiniti sve po pitanju odluka za koje mislimo da su štetne za RS i njen narod.

  • GO SDS zaključuje i smatra političkom odlukom Ustavnog suda BiH kojim se opet stavlja van snage zakon o Danu RS i konstatuje da je neophodno da sve političke organizacije u NSRS nađu razumno rješenje kojim će RS zauzeti jasan stav i kojim se ne može i neće ista odreći 9. januara i Dana RS-a.

  • Povodom pravosnažne presude Radovanu Karadžiću smatramo da je presuda dala konačnu potvrdu i da je Sud u Hagu politički instrument preko koga pojedini u BiH pokušavaju narušiti legitimitet i legalitet RS i na taj način dovedu u pitanje opstanak RS i dejtonske BiH. Odbacujemo sve navode SDA kao retrogradne koje ne doprinose pomirenju i doprinosu koji je potreban u BiH. Tražimo da se međusobno uvažavamo i poštujemo jer nam je sudbina zajedno živiti u ovoj zemlji. To je preduslov da naši građani žive mnogo dostojanstvenije nego sada. Narod zbog ekonomske situacije napušta i RS i FBiH.

  • Uvažavajući rezultate referenduma o opozivu načelnika Teslića tražimo od Vlade RS da utvrdi prijedlog o raspuštanju lokalnog parlamenta u Tesliću i da predmetnu inicijativu uputi u NSRS.

  • Upozoravamo na jednu od najvećih prevara koja se sprema u RS, a riječ je o firmi Patagon. Pozivamo Vladu RS da zaustavi sve radnje za privatizaciju kompanije "Birač ad Zvornik" te da preko nadležnih institucija provede istragu o ovoj firmi, utvrdi kredibilitet i porijeklo novca i o svemu informiše Narodnu skupštinu RS.