BiH
8

"Zaključajte" svoju ljubav i pomozite djeci oboljeloj od karcinoma

Klix.ba
Od 4. augusta ove godine, kada je ispred Gradske tržnice Markale u Ferhadiji postavljeno "stablo ljubavi", do sada je oko 1.500 građana odlučilo "zaključati" svoju ljubav malim katancima i na taj način učestvovati u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za pomoć djeci oboljeloj od karcinoma. Projekt je, između ostalih, podržala i Općina Centar.

Autor projekta, student književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Kenan Zuković je za akciju pripremio 5.000 katanaca. Okončanjem akcije, kada svi katanci budu postavljeni na imitaciju drveta, planirano je da u saradnji sa nadležnima iz Općine Centar, na jednu od atraktivnih lokacija, postavi drvo kao trajnu uspomenu. S obzirom na humanitarni karakter akcije katance nisu zaključavali samo zaljubljeni, već i građani koji su željeli da pomognu u liječenju teško oboljele djece.

Cijena jednog katanca iznosi 5 KM, a kako kaže autor, građani mogu izdvojiti manji ili veći iznos. Po željama kupaca na katance je moguće gravirati njihova imena ili ih dodatno ukrasiti. Početak projekta je ozvaničio Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, koji je tom prilikom kazao da je malo manifestacija koje grad čine gradom.

"Sarajevski katanci ljubavi su definitivno jedan od projekata vrijednih hvale. Stoga, pozivam sve građane da svoje negativne osjećaje, zamijene osjećajem ljubavi i zaključaju u jedan od sarajevskih katanaca. Nadam se da će naši građani pronaći malo vremena da postave svoj katanac ljubavi na ovo drvo i time pomognu djeci oboljeloj od karcinoma", kazao je Kovačević.