Kolika je moć djelovanja?
432

Zakasnjeli patriotizam Bošnjaka: Ramiza Salkića savjetuju 44 stručnjaka od kojih tek nekoliko živi u RS-u

S. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Činjenice posljednjih nekoliko godina jasno ukazuju na to da status povratnika u Republici Srpskoj, njihova sigurnost i ravnopravnost nikada nisu bili na nižem niovu. Za takvo nešto razloga je bezbroj, a rješenja se ne naziru. Ipak, sterilna politika patriotizma kao da se želi nadomjestiti izmišljanjem određenih savjeta potpredsjedniku entiteta Ramizu Salkiću.
Naime, nedavno su obznanjena imena novoformiranog Savjeta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića. Na spisku su 44 naučna, akademska imena i uglednici iz drugih branši. Na prvu impozantan podatak, reprezentativan i patriotski. Pokazuje svu brigu bošnjačke politike za povratnike, njihovu muku, strah i poniženje kroz koje prolaze već godinama i kojima se negira pravo na jezik pa čak i postojanje.

S obzirom na to, kada se govori o razumijevanju potreba i problema bošnjačkih povratnika u RS-u, ističe se da samo onaj ko i živi u povratničkom okruženju može osjetiti sve muke i nedaće kroz koje prolaze. Stoga je zanimljivo da u imenovanom Savjetu potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića ima tek nekoliko imena osoba koje žive na teritoriji entiteta RS i koje bolje, jače i glasnije mogu ukazati na probleme i ponuditi rješenja. Svi ostali savjetnici su kilometrima daleko od povratničkih briga i iskušenja.

U ovom dijelu se nameće pitanje: Je li bošnjačka politika u RS-u mogla biti drugačije artikulisana i kanalisana? Zar je doista potrebno da čak 44 osobe savjetuju potpredsjednika RS-a? Kakva je nadležnost i moć potpredsjednika da može u djelo sprovesti savjete, ideje i neke druge mjere?

Praktično, barem po dosadašnjem djelovanju pozicija potpredsjednika entiteta RS se pokazala kao formalna slika tobožnje političke ravnopravnosti Bošnjaka. A kakva je istinska pozicija i politička snaga Bošnjaka u RS-u govori to da je prije nekoliko godina Milorad Dodik bukvalno deložirao potpredsjednika Ramiza Salkića iz Palate RS-a i na tome je i ostalo. Bošnjaci trenutno u NSRS-u imaju tri poslanika, što je najniže od rata. Bošnjacima povratnicima se često prijeti, izloženi su zastrašivanju, a bosanski jezik ne mogu izučavati, niti svoj jezik nazvati tim imenom u službenim školskim dokumentima. I to traje godinama bez konkretnih rješenja, osim truda Kantona Sarajevo da se popravi kolateralna šteta kroz organizaciju instruktivne nastave u Konjević Polju.

Kakva će biti provodivost ideja za ekonomsko osnaživanje bošnjačkih zajednica ili pružanja pravne pomoći? Je li politika Bošnjaka usmjerena u pogrešnom smjeru kada je riječ o RS-u, pitanja su na koja će tek trebati odgovoriti. Jer, koliko će obespravljeni povratnici uistinu ostvariti ravnopravnost pompeznom obavijesti da je formirano masovno Savjetodavno vijeće od 44 člana. I na koncu, postoji li možda više uglednih, iskusnih, hrabrih i obrazovanih Bošnjaka koji žive u Republici Srpskoj, a koji bi efektnije i konkretnije savjetovali šta je potrebno poduzeti za bolji položaj povratničke populacije?

U Savjetu se nalaze: prof. dr. Dževad Jahić, akademik, prof. dr. Enver Imamović, emeritus, prof. dr. Hasan Muratović, emeritus, prof. dr. Kasim Trnka, emeritus, prof. dr. Enes Pelidija, emeritus, prof. dr. Nedžad Mulabegović, emeritus, prof. dr. Elbisa Ustamujić, emeritus, prof. dr. Hilmo Neimarlija, dipl. ing. Edhem Bičakčić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hasnija Tuna-Muratagić, prof. dr. Alen Kalajdžija, prof. dr. Galib Šljivo, prof. dr. Lada Sadiković, prof. dr. Senadin Lavić, mr. sci. Osman Lavić, prof. dr. Fadil Islamović, dipl. iur. Amor Mašović, prof. Fadila Memišević, mr. sci. Emir Zlatar, prof. dr. Almedina Čengić, prof. dr. Sead Šemsović, dr. sci. Adnan Ibrahimović, prof. dr. Amir Karić, prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Enver Halilović, prof. Kenan Vrbanjac, prof dr. Vedad Gurda, dr. sci. Sedad Dedić, prof. dr. Emir Ramić, dr. Husejin Omerović, dr. sci. Benjamin Muhamedbegović, mr. sci. Sejfudin Hodžić, dipl. menadž. bezb. Šaban Forić, novinar i publicist Filip Mursel Begović, novinar i književnik prof. Mehmed Pargan, režiser i novinar Avdo Huseinović, dipl. ing. maš. Izet Spahić, dipl. ing. saobr. Abdurahman Malkić, prof. dr. Bilal Memišević, pisac i publicista Jusuf Trbić, prof. dr. Zijad Bešlagić, dipl. ecc. Anita Hodžić i dipl. ing. maš. Ahmet Čirkić.