BiH
1

Zajednička sjednica vlada Srbije i RS 16. decembra u Banjoj Luci

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana 16. decembra u Banjoj Luci, dok će zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije, biti održana poslije Nove godine.

Dačić je za 9. i 10. decembar najavio zvaničnu posjetu Beogradu crnogorskog premijera Mila Đukanovića, te dodao da je uputio saglasnost da i premijer Albanije dođe u posjetu Beogradu, najvjerovatnije, u decembru.

Kada je riječ o zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, Dačić je novinarima u Beogradu, u pauzi sastanka Asocijacije šefova policija jugoistočne Evrope (Sepca), rekao da postoji dogovor da se takva sjednica održava dva puta godišnje.

"Toga se i pridržavamo. Dogovorili smo se zbog rasporeda da u toku polugodišta bude održana i sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije i da bude sjednica jednog tiela u Srbiji, a drugog u RS-u i shodno tome planirano je da 16. decembra u Banjoj Luci bude zajednička sjednica dvije vlade", rekao je Dačić.

Što se tiče najavljene sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, Dačić je podsjetio da je ona bila zakazana za kraj novembra, ali da je odgođena zbog obaveza, kao i zbog unutrašnjih pitanja BiH, odnosno ministara koji su u fazi izbora ili smjenjivanja.

"Čekamo da utvrdimo novi termin. Mislim da nije realno da to bude održano u decembru, najvjerovatnije, će biti poslij Nove godine, ali ne postoji nikakav problem kod nas vezano za zakazivanje te sjednice", rekao je Dačić.

On je napomenuo da 11. decembra odlazi u posjetu Bugarskoj i dodao da je dao saglasnost da premijer Albanije dođe u posjetu Beogradu, pošto je albanski premijer za to izrazio želju, te da očekuje da do te posjete dođe u decembru.

"Želimo da pokažemo da radimo na regionalnoj stabilnosti. To je još jedna važna poruka pred skupove Evropskog vijeća vezano za datum održavanja prve međuvladine konferencije (o pristupanju Srbije EU)", rekao je Dačić.