Međureligijsko vijeće BiH
0

FOTO / Zajednička osuda napada na hram u Novom Sarajevu

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Predstavnici Međureligijskog vijeća u BiH, vjerskih zajednica i institucija u Sarajevu, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji te načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas su posjetili pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu i tom prilikom osudili nedavni napad na ovaj vjerski objekt.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kako je rečeno, još uvijek nepoznati počinioci, uoči velikog srpskog praznika Svetog Save, 27. januara, provalili su u pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu i u crkvenu salu te ispreturali stvari koje su se nalazile u njima, a zatim provalili i u jedan pomoćni objekt.

Paroh dolački u Novom Sarajevu protojerej stravrofor Jadran Danilović izjavio je novinarima da su provalnici ušli u hram kroz prozor na sjevernoj strani crkve, okrenutoj prema ulici, i da je to bio 31. napad za deset godina njegovog službovanja u tom hramu.

On je naveo da je nakon ovoga slučaja policija Kantona Sarajevo obavila uviđaj, ali da još nema adekvatnih dokaza o počinicima. Također, poželio je da se ovako nešto više ne desi nijednoj bogomolji.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji je istaknuo da Grad Sarajevo osuđuje napad na bilo koji vjerski objekt te je dodao da će podržati uvođenje videonadzora u općinu Novo Sarajevo, a samim tim i oko ovog hrama.

Zbog ovakvih napada, po riječima načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, ranije je Općina podržala projekt rasvjete oko crkve.

Koldžo je istaknuo, kao i većina danas prisutnih u hramu Preobraženja Gospodnjeg, da smatra da napade na vjerske objekte u Sarajevu uglavnom čine maloljetne osobe.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Imam džemata Grbavica I Fikret Pašanović rekao je da Islamska zajednica upozorava se da takve stvari ne čine uime vjere, naglasivši kako smatra da ovakve vandalske činove rade osobe mlađe dobi zbog određene materijalne koristi i osobe kojima ništa nije sveto.

Ovom prilikom je istaknuto da su u posljednjih 15 dana zabilježena i dva slična napada na Župu Novo Sarajevo i da također nisu otkriveni počinioci.