|

Nova provala u Hram Preobraženja Gospodnjeg

Nova provala u Hram Preobraženja Gospodnjeg
0
F
FENA
27.1.2011. u 16:03
0
komentara
0

dijeljenja
Nova provala u Hram Preobraženja Gospodnjeg Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu
Nepoznati počinioci su u noći između 26. i 27. januara, uoči velikog srpskog praznika Svetog Save, provalili u pravoslavni Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu i crkvenu salu te ispreturali stvari, saopćila je danas Informativna služba Mitropolije dabrobosanske.
Paroh dolački u Novom Sarajevu protojerej stavrofor Jadran Danilović rekao je da je provala otkrivena jutros u osam sati kada su on i vjernici došli na svetu liturgiju povodom praznika Svetog Save.

"Provalnici su ušli u Hram kroz prozor na sjevernoj strani crkve, okrenutoj prema ulici, a potom su ispreturali crkvene stvari kao i prikupljenu pomoć za postradale u prošlogodišnjim poplavama", istakao je paroh Danilović.

Naveo je da provalnici iz ovog hrama nisu odnijeli ništa, ali su iznijeli ikonu Svetog Save u bakrorezu i pošto je, vjerovatno, nisu mogli razbiti, bacili je u dijelu crkvenog dvorišta između hrama i crkvene sale.

Po njegovim riječima, provalnici su razbili i prozor na crkvenoj sali koja se nalazi uz Hram, gdje su, također, obavili premetačinu, ali nisu ništa odnijeli.

Paroh Danilović je istakao da je u posljednjih 10 godina bilo više od 30 provala u ovaj hram i njegovih skrnavljenja, dodajući da su se svi desili za vrijeme velikih pravoslavnih praznika, poput Božića, Vaskrsa, Preobraženja i drugih.

O ovome događaju obaviještena je policija Kantona Sarajevo koja je obavila uviđaj.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.