{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međureligijsko vijeće osudilo upad razbojnika u Katedralu

F
28.2.2011. u 13:05
0
24
Međureligijsko vijeće osudilo upad razbojnika u Katedralu
0
Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine osudilo je razbojnički upad u Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, koji se dogodio u noći između 23. i 24. februara, te izrazilo podršku organima gonjenja i pravosuđu da što prije pronađu i procesuiraju počinioce.
U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte u zemlji i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice", članovi Međureligijskog vijeća posjetili su danas mjesto napada zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, na čijem je području ova katedrala, jedan od nacionalnih spomenika BiH.

Namjera je da zajedničkom osudom i angažmanom predstavnika vjerskih zajednica i crkava, nadležnih organa vlasti te medija bude osigurana bolja zaštita svim vjerskim objektima širom BiH.

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin sugerirao je medijima da napad ne posmatraju senzacionalistički već kao razbojništvo, mada on ne poriče da se slični događaji dešavaju često u područjima u kojima su određene vjerske zajednice, uvjetno rečeno, manjinske.

Napad je osudio i prečasni Ante Meštrović, rektor Katedrale, koji smatra da ovakva nedjela pokazuju odsustvo poštovanja prema svemu što je sveto. On je objasnio da su počinioci obili kasice u objektu, ali se nisu naročito okoristili.

Oštru osudu izrazio je i glavni imam Ferhadija džamije Muris Hadžibaščaušević, a on naglašava da treba sankcionirati počinioce sličnih incidenata i napominje da su tolerancija i suživot na ovom tlu njegovani stoljećima.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović naglasio je značaj monitoringa kao pilot projekta, a njegovi će rezultati odaslati sliku cijelom svijetu o napadima na vjerske objekte u našoj zemlji.

Što se tiče predstavnika gradskih i općinskih vlasti, također su zdušno osudili napad i zamjenik sarajevskog gradonačelnika Igor Kamočaji i najavio postavljanje uređaja za videonadzor na vjerskim objektima koji su najčešće meta napada provalnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: