|

Prijavljena 22 napada na vjerske objekte

Prijavljena 22 napada na vjerske objekte
0
S
SRNA
23.2.2011. u 17:50
5
komentara
0

dijeljenja
Prijavljena 22 napada na vjerske objekte Tuzla
U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH", koji je pokrenut u novembru prošle godine, do sada su prijavljena 22 napada na vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH, izjavio je izvršni sekretar Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević.
On je rekao novinarima u Tuzli da je i današnja posjeta crkvi Svetog Đorđa i pravoslavnom groblju Trnovac obavljena u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".

Ističući da je cilj ovog projekta da se poboljša zaštita vjerskih objekata, Kovačević je rekao da Međureligijsko vijeće BiH poziva sve predstavnike vjerskih zajednica i lokalnih sredina da zajedno izađu na lice mjesta i osude napade.

On je dodao da se ovim susretima poziva na toleranciju i poštivanje vjerskih objekata.

"Međureligijsko vijeće BiH prati napade na vjerske objekte i svakih 60 dana ažurira podatke i obavještava policiju, od koje dobija podatke da li su identifikovani počinioci", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, prati se i profil počinilaca, odnosno, da li se radi o maloljetnicima ili nekim drugim licima.

Kovačević je rekao da će nakon godinu dana provođenja projekta biti izvršena analiza svih podataka o napadima na vjerske objekte, nakon čega će Međureligijsko vijeće BiH predložiti nadležnim organima određene mjere na koji način se može poboljšati zaštita vjerskih objekata.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...