{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavljena 22 napada na vjerske objekte

S
23.2.2011. u 17:50
0
5
Prijavljena 22 napada na vjerske objekte
0
Prijavljena 22 napada na vjerske objekte
Tuzla
U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH", koji je pokrenut u novembru prošle godine, do sada su prijavljena 22 napada na vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH, izjavio je izvršni sekretar Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević.
On je rekao novinarima u Tuzli da je i današnja posjeta crkvi Svetog Đorđa i pravoslavnom groblju Trnovac obavljena u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".

Ističući da je cilj ovog projekta da se poboljša zaštita vjerskih objekata, Kovačević je rekao da Međureligijsko vijeće BiH poziva sve predstavnike vjerskih zajednica i lokalnih sredina da zajedno izađu na lice mjesta i osude napade.

On je dodao da se ovim susretima poziva na toleranciju i poštivanje vjerskih objekata.

"Međureligijsko vijeće BiH prati napade na vjerske objekte i svakih 60 dana ažurira podatke i obavještava policiju, od koje dobija podatke da li su identifikovani počinioci", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, prati se i profil počinilaca, odnosno, da li se radi o maloljetnicima ili nekim drugim licima.

Kovačević je rekao da će nakon godinu dana provođenja projekta biti izvršena analiza svih podataka o napadima na vjerske objekte, nakon čega će Međureligijsko vijeće BiH predložiti nadležnim organima određene mjere na koji način se može poboljšati zaštita vjerskih objekata.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: