BiH
0

Zajednička obuka pripadnika jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i OSBiH

FENA
Na platou Igmana i Bjelašnice, u četvrtak je uspješno izvedena zajednička obuka pripadnika Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Drugog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH.

Obuka se odnosila na brzi transport operativnih snaga u određeni rejon, brzo ukrcavanje, odnosno iskrcavanje (Fast Drop) i "Medevac" procedure, a za navedene aktivnosti korišten je helikopter MI8.

S obzirom na sve veće realne potrebe brzog zaposjedanja taktičkih ili nepristupačnih lokacija, pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e svoje teorijsko iskustvo, ali i praktično, još jednom su uspješno demonstrirali.

Ova obuka je nastavak kontinuirane saradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu i Oružanih snage BiH u smislu razmjene specijalističkih vještina, stečenih iskustava, te ustupanja materijalno-tehničkih sredstava i poligona.

"Sprovedena obuka je pokazala da združenim snagama SIPA i Oružane snage BiH mogu u svakom trenutku i bilo gdje adekvatno odgovoriti svim zahtjevima, bilo da se radi o operativnom djelovanju visokog rizika ili pomoći ugroženom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda", rekao je komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić, saopćeno je iz SIPA-e.