Sarajevo
0

Zajednička molitva mladih za mir u svijetu u "Skenderiji"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Regionalni ekumenski susret "Hodočašće povjerenja na zemlji" okupit će u Sarajevu od 3. do 5. septembra nekoliko hiljada mladih iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta na zajedničkoj molitvi za mir u svijetu.

Cilj ovakvih susreta, koje već desetljećima organizira ekumenska zajednica iz Taizea u Francuskoj, u gradovima širom svijeta, su radionice, razgovori i druženje mladih iz različitih krajeva, saopćeno je iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Redovni gosti ovakvih susreta uvijek su bili mladi iz BiH koji će ove godine, prvi put, biti domaćini.

Poziv da se ovaj susret održi u Sarajevu uputili su nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i mitropilit dabrobosanski Nikolaj.

Mlade će ugostiti porodice i župe Sarajeva i Istočnoga Sarajeva, a centralni molitveni susreti održavat će se u KSC "Skenderija".

Prije susreta u Sarajevu, mladi iz BiH još jednom će posjetiti Taize, malo selo u Francuskoj gdje živi i djeluje redovnička ekumenska zajednica braće.

Od 16. jula ove godine po jedna grupa mladih iz Republike Srpske, Mostara i Sarajeva boravit će u tamošnjoj zajednici koja okuplja više od sto braće katolika i protestanata različitog porijekla.

Tokom ljeta selo u prosjeku sedmično posjeti od 5.000 do 6.000 mladih iz svih krajeva svijeta.

Ovogodišnji Regionalni ekumenski Taize susret u Sarajevu zajednički organiziraju braća iz Taizea, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II", te mladi iz Mitropolije dabrobosanske.