Mitropolit Nikolaj
0

"Vjera u Boga presudna za izgradnju mira"

SRNA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj izjavio je u Sarajevu da je vjera u Boga od presudnog značaja za izgradnju mira i dobre volje u današnjem vremenu mnogih iskušenja i velikih stradanja u cijelom svijetu.

"Na nama hrišćanima je još i veća odgovornost, jer imamo zapovjest našeg Spasitelja da 'ljubimo svoje bližnje kao sebe same' - što znači da moramo propovjedati ljubav među ljudima, koja je sveobuhvatna i u sebi sadrži i propovjed mira, razumijevanja, dobre volje, te danas toliko pominjane tolerancije", rekao je vladika Nikolaj, pozdravljajući danas susret mladih hrišćana pod nazivom "Hodočašće povjerenja u Sarajevu".

On je dodao da je, osim toga, u ovom vremenu, a pogotovu u višereligijskim sredinama poput Sarajeva, veoma važno razumijevanje i uvažavanje aspekata vjere svih vjeroispovijesti i religija, kroz koje se stremi Bogu.

"To je jedini način da u miru i dobroj volji živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima", rekao je mitropolit Nikolaj blagoslovivši skup i njegove učesnike, mlade ljude iz svih krajeva Evrope, koji su došli da upoznaju svoje vršnjake, njihovu vjeru i kulturu, te svojim iskustvom doprinesu izgradnji mira, razumijevanja i ljubavi.

Susreta mladih hrišćana u Sarajevu, koji je jedan u nizu koje ekumenska zajednica Taize organizuje u Evropi, predstavlja jednu od stanica "Hodočašća povjerenja na zemlji" koja ima za cilj zajedničku molitvu i stvaranje povjerenja, koje je uslov mira i suživota.