Igmanska inicijativa u Beogradu
0

Zajednička izjava predsjednika BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednici Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Ivo Josipović, Boris Tadić i Filip Vujanović, te predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić u petak su, u sklopu 22. sjednice Igmanske inicijative, potpisali zajedničku izjavu o partnerstvu za evropsku budućnost regije u kojoj izražavaju ''čvrstu uvjerenost'' da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) pokretač i jamac mira u regiji te posrednik sve boljih odnosa među građanima i zemljama jugoistočne Evrope.

''Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska uspješno okončala pristupne pregovore, i da je pred potpisivanjem pristupnog ugovora, kao i očekivanje da će odmah nakon potpisivanja slijediti i njegova brza ratifikacija, da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju EU, a BiH preda aplikaciju za kandidatski status do kraja godine'', stoji u izjavi.

Dodaje se kako potpisnici ostaju čvrsto opredijeljeni za rješavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusjedstva i na osnovama međunarodnog prava te još jednom potvrđuju odlučnost da svaka od četiri zemlje u međusobnim odnosima djeluje tako da drugima pomogne da se ispune svi potrebni uvjeti za punopravno pristupanje Uniji.

Načelo solidarnosti i uzajamne potpore, navodi se u izjavi, temeljno je načelo na kojem četiri države žele graditi zajedničku evropsku budućnost, a potpisnici se slažu da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti, u čemu, kako se ističe, presudnu ulogu ima bliska suradnja pravosuđa tih zemalja, ne samo u progonu i kažnjavanju ratnih zločina, već i svih oblika organiziranog kriminala.

Imajući na umu taj cilj, potpisnici u izjavi ukazuju na posebnu vrijednost uloge civilnog društva te se zauzimaju za jačanje participativne demokracije i veću otvorenost političkih i administrativnih struktura, među ostalim i u svrhu suzbijanja korupcije.

Predsjednici izražavaju suglasnost u stajalištu da međusobno gospodarsko otvaranje i uklanjanje granica gospodarskoj suradnji svaku zemlju pojedinačno i sve četiri zajedno čini otpornijima na krizu i sposobnijima za njihov gospodarski oporavak.

Oni zajednički pozivaju EU i sve njene članice da, unatoč izazovima krize, ne ispuste iz vida važnost procesa proširenja kao instrumenta u stabilizaciji mira među zemljama i narodima u regiji jugoistočne Evrope, ali i kao najefikasnijeg instrumenta u unutarnjoj izgradnji demokratskih sustava i pravnog poretka u svakoj od četiri zemlje.

''Spremni smo i bilateralno i kroz postojeće multilateralne forume, uključujući i Igmansku inicijativu, nastaviti u duhu konstruktivnog dijaloga razgovarati o budućnosti regije i ostvarenju partnerstva naših zemalja za evropsku budućnost regije'', zaključuje se u zajedničkoj izjavi čelnika zemalja Igmanske inicijative.

Igmanska inicijativa pokret je koji obuhvaća više od 140 nevladinih udruga iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a zadaća joj je promicati i omogućiti lokalni i regionalni dijalog u politici, gospodarstvu i kulturi te graditi povjerenje i demokratske vrijednosti. Ime je dobila kao znak sjećanja na događaj iz 1995. godine, kada je skupina antiratnih aktivista i intelektualaca iz Srbije i Crne Gore, prošavši prethodno kroz Mađarsku i Hrvatsku, prošla preko planine Igman i ušla u Sarajevo kroz improvizirani tunel unatoč opsadi u kojoj je grad držala vojska Republike Srpske.