BiH
0

Čelnici Igmanske inicijative za jačanje regionalne suradnje

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Čelnici zemalja regije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, zajedno s povjerenikom Evropske unije (EU) za proširenje Stefanom Fueleom, na sjednici Igmanske inicijative u Beogradu, pozvali su na unapređenje međusobnih odnosa i suradnje te zajednički rad na procesu pomirenja.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom obraćanju na 22. sjednici Igmanske inicijative, koja se održava pod geslom ''Evropska perspektiva, suradnja i stabilnost regije'', kazao je kako zemlje regije na putu ka članstvu u EU imaju odgovornost ponajprije prema svojim građanima, da im kažu istinu o teškim reformama i odlukama koje treba donijeti te da u gospodarskom smislu može biti još lošije, ali da one to mogu prevladati, javila je Hina.

''Isto tako imamo odgovornost prema našim susjedima, da ne izvozimo krizu, da ne stvaramo neprijatelje i da ne izbjegavamo svoje obaveze'', poručio je Josipović. Istina, kako je rekao, nije lagana niti jednostavna, ali to je partnerstvo koje je nužno. Ono je, po Josipovićevim riječima, nužno ne samo kada je riječ o ''gorućim'' pitanjima povijesti, već i o rješavanju pitanja nestalih osoba, izbjeglih, sukcesije, imovine i odgovornosti za ratne zločine, te je možda najviše potrebno u građenju budućnosti.

Kada se radi o vrijednostima i načelima ključne riječi trebale bi biti odgovornost, povjerenje, kompromis, hrabrost, optimizam i samopouzdanje, istaknuo je Josipović dodavši kako ''sve ono što možemo, moramo riješiti sami, bez odlaganja i bez kompromisa''. On je ponovio kako susjedi Hrvatske mogu računati na njezinu potporu nakon njezina ulaska u Uniju.

Predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako ni za BiH niti za cijelu regiju nema alternative članstvu u EU, pozdravivši ulogu koju u procesu suradnje i pomirenja igra civilno društvo, dok je crnogorski predsjednik Filip Vujanović istaknuo važnost regionalne stabilnosti kao uvjeta za evropske integracije cijele regije.

Povjerenik EU Stefan Fuele istaknuo je kako su regionalna suradnja i dobrosusjedska politika i odnosi ključni elementi politike proširenja EU te da su to načela usvojena proteklog tjedna u strategiji proširenja Unije za 2011. godinu.

''Osnovna načela evropskog projekta jesu trajno pomirenje među njenim članicama'', kazao je Fuele dodavši kako se trajno pomirenje ne može ostvariti bez suočavanja s prošlošću i traženja istine te je istaknuo kako je u ovoj regiji na pomirenju učinjeno mnogo tokom proteklih godina.

Igmanska inicijativa, po Fueleovim riječima, nudi veoma dobru platformu za definiranje problema i promoviranje zajedničkih rješenja. Pozdravljajući želju sudionika skupa da se zauzmu na povratku izbjeglih, Fuele je kazao kako će Evropska komisija financijski poduprijeti zajednički program koji su pripremili i pomoći organizaciju uspješne donatorske konferencije u proljeće 2012. godine.

''Sve svoje partnere koje imamo u regiji pozorno promatramo i očekujemo od njih da surađuju efikasno i djelotvorno, posebice kada se radi o dijalogu između Beograda i Prištine'', istaknuo je Fuele.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako se zajednički strateški cilj članstva Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u EU može postići isključivo jačanjem suradnje i rješavanjem svih otvorenih pitanja na demokratski način, dijalogom utemeljenim na uzajamnom povjerenju. Preostala otvorena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose tih zemalja ne smiju i ne mogu, po Tadićevim riječima, biti upotrijebljena na način koji bi nanio štetu njihovu procesu evropskih integracija.

''Pomirenje među državama i narodima u ovom dijelu Evrope smatram jednim od najvažnijih procesa i izazova s kojima se danas suočavamo. Zato je nužno da sve države regije bezuvjetno osude ratne zločine i njihove počinitelje'', poručio je Tadić te se također zauzeo za rješavanje problema izbjeglih, raseljenih i nestalih osoba, kao i što bolju suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala.

Nakon sastanka obje regionalne inicijative, predsjednici četiriju država potpisali su zajedničku izjavu posvećenu partnerstvu za evropsku budućnost regije.