Na mezarju Veljaci
0

Zajednička dženaza i ukop 33 bratunačka civila

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas će biti obavljena dženaza i ukop 33 Bošnjaka, ubijena 1992. godine i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i u više pojedinačnih grobnica.

Na mezarju Veljaci ranije je već ukopano 137 bratunačkih šehida. Među najmlađim žrtvama su sestre Samra (4) i Semira (7), koje će danas biti ukopane pored mezara njihove majke, sahranjene prošle godine. Za tijelom njihovog dvogodišnjeg brata još se traga.

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice žrtava okupile su se jučer na gradskom fudbalskom stadionu, gdje je 10. maja 1992. godine prisilno dovedeno oko 10.000 Bratunčana, a odatle su deportovani u Kladanj i Tuzlu.

Potom su članovi porodica žrtava sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju broj nevino ubijenih civila u Bratuncu u periodu 1992.-1995. godine.

Kako je iz Organizacionog odbora najavljeno, zajedničkoj dženazi prisustvovat će oko 5.000 Bratunčana, brojne zvanice, među kojima predsjedavajući i član Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić.