Tuzla
0

Tijela 31 civilne žrtve zločina ispraćena prema Bratuncu

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Tijela 31 civilne žrtve rata ubijene u periodu od 1992. do 1995. u Bratuncu, kojima će biti klanjana dženaza sutra, u srijedu 12. maja 2010. na lokalitetu Veljaci ispraćena su danas u 14.00 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

"Na nama je obaveza da sačuvamo sjećanje na žrtve, radi njihovih duša i budućih generacija koje će živjeti na ovim prostorima", istakao je u svom obraćanju porodicama žrtava Bekir ef. Šabić.

Preživjeli Bratunčani, simbolično su danas u 11.30 sati sa Ljubovijskog mosta u Drinu, najveću masovnu grobnicu u Podrinju i BiH, bacili 603 crvene ruže za isto toliko šehida sa područja Bratunca iz 1992. godine.

U večernjim satima Bošnjaci Bratunca i Podrinja proučit će tevhid za šehide i jassin za duše provodeći cijelu noć pored tijela. Kolektivna dženaza i ukop bit će obavljeni sutra u 12.00 sati, a predviđeno je da će dženaza-namaz predvoditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Dolazak su najavili i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Željko Komšić, kao i drugi predstavnici diplomatskog kora. Prema najavama iz Organizacionog odbora dženaze, očekuje se prisustvo više od pet hiljada osoba.