{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ukopane i četverogodišnja Samra i njena sestra Semira

F
12.5.2010. u 14:05
0
0
Ukopane i četverogodišnja Samra i njena sestra Semira
0
Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena zajednička dženaza i ukop 31 Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i više pojedinačnih grobnica.
Među najmlađim žrtvama su sestre Samra (4) i Semira (7), koje su danas ukopane pored mezara njihove majke, sahranjene prošle godine. Za tijelom njihovog dvogodišnjeg brata još se traga.

Pored tabuta s njihovim posmrtnim ostacima bio je daidža Mevludin Selimović.

"Nemaju nikog da im dođe na dženazu. Otac je jedino živ, ali je otišao u Ameriku i nije u mogućnosti da bude danas ovdje. Jednostavno ne smije da dođe poslije svega što je preživio. Kad su Samra, Semira i majka ubijene, otac je s jednogodišnjim sinom pobjegao u Srebrenicu. Stigavši gore, vidio je da je i sin mrtav. Ukopao ga je negdje i još tražimo njegove posmrtne ostatke", kaže Selimović.

Hamdija Softić danas je ukopala oca.

"Ovaj dana mi je veoma težak. Bol i tuga su u mom srcu. Desilo mi se ono što se najgore u životu može i desiti. Otac mi je ubijen kad je imao 39 godina. Nek je nađen i nek se zna gdje je ukopan", kaže Hamdija.

Komemoraciji u Bratuncu, pored oko pet hiljada članova porodica žrtava, rodbine i prijatelja, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Silajdžić je izjavio: "Teško mi je naći riječi za ono što se dogodilo, a pogotovo kad su djeca u pitanju. Ovo je djelo jedne neljudske, divljačke politike. Najteže je, naravno porodicama koje su izgubile najmilije, a nama preostaje da učinimo sve da se kazne oni koji su ove zločine počinili."

Zajedničkoj dženazi prisustvovali su Rafi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH, delegacija Republike Srpske, predstavnici udruženja žena, te delegacija Udruženja "Žene u crnom iz Beograda".

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice žrtava okupile su se jučer na gradskom fudbalskom stadionu, gdje je 10. maja 1992. prisilno dovedeno oko 10.000 Bratunčana, a odatle deportovani u Kladanj i Tuzlu.

Jučer su članovi porodica žrtava s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju broj nevino ubijenih civila u Bratuncu u periodu 1992.-1995. godina.

U prethodnim dženazama, na mezarju Veljaci, već je ukopano 137 bratunačkih šehida

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: