{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ukopane i četverogodišnja Samra i njena sestra Semira

F
12.5.2010. u 14:05
0
0
Ukopane i četverogodišnja Samra i njena sestra Semira
0
Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena zajednička dženaza i ukop 31 Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i više pojedinačnih grobnica.
Među najmlađim žrtvama su sestre Samra (4) i Semira (7), koje su danas ukopane pored mezara njihove majke, sahranjene prošle godine. Za tijelom njihovog dvogodišnjeg brata još se traga.

Pored tabuta s njihovim posmrtnim ostacima bio je daidža Mevludin Selimović.

"Nemaju nikog da im dođe na dženazu. Otac je jedino živ, ali je otišao u Ameriku i nije u mogućnosti da bude danas ovdje. Jednostavno ne smije da dođe poslije svega što je preživio. Kad su Samra, Semira i majka ubijene, otac je s jednogodišnjim sinom pobjegao u Srebrenicu. Stigavši gore, vidio je da je i sin mrtav. Ukopao ga je negdje i još tražimo njegove posmrtne ostatke", kaže Selimović.

Hamdija Softić danas je ukopala oca.

"Ovaj dana mi je veoma težak. Bol i tuga su u mom srcu. Desilo mi se ono što se najgore u životu može i desiti. Otac mi je ubijen kad je imao 39 godina. Nek je nađen i nek se zna gdje je ukopan", kaže Hamdija.

Komemoraciji u Bratuncu, pored oko pet hiljada članova porodica žrtava, rodbine i prijatelja, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Silajdžić je izjavio: "Teško mi je naći riječi za ono što se dogodilo, a pogotovo kad su djeca u pitanju. Ovo je djelo jedne neljudske, divljačke politike. Najteže je, naravno porodicama koje su izgubile najmilije, a nama preostaje da učinimo sve da se kazne oni koji su ove zločine počinili."

Zajedničkoj dženazi prisustvovali su Rafi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH, delegacija Republike Srpske, predstavnici udruženja žena, te delegacija Udruženja "Žene u crnom iz Beograda".

U okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice žrtava okupile su se jučer na gradskom fudbalskom stadionu, gdje je 10. maja 1992. prisilno dovedeno oko 10.000 Bratunčana, a odatle deportovani u Kladanj i Tuzlu.

Jučer su članovi porodica žrtava s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju broj nevino ubijenih civila u Bratuncu u periodu 1992.-1995. godina.

U prethodnim dženazama, na mezarju Veljaci, već je ukopano 137 bratunačkih šehida

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: