{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjev za proglašavanje 30. augusta službenim danom sjećanja na nestale u BiH

F
24.4.2015. u 15:47
0
0
Zahtjev za proglašavanje 30. augusta službenim danom sjećanja na nestale u BiH
0
Zahtjev za proglašavanje 30. augusta službenim danom sjećanja na nestale u BiH
Foto: ICMP
Članovi Foruma za zajedničku memorijalizaciju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini predali su danas Vijeću ministara BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Parlamentu BiH zahtjev za prograšavanje 30. augusta službenim Danom sjećanja na nestale BiH.
Pored ovoga, zahtjev također poziva na punu implementaciju Zakona o nestalim osobama BiH koji propisuje, između ostalog, da vlasti imaju obavezu da podrže memorijalizaciju nestalih.

Danas uručeni zahtjev poziva vlasti, da sa 30. augustom ove godine počnu predstavljati godišnji izvještaj o implementaciji pomenutog zakona.

"Inicijativa da se 30. august proglasi Danom sjećanja na sve nestale ima podršku brojnih udruženja porodica nestalih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine", kazala je predstavnica Foruma Ema Čekić.

Po njenim riječima, svi nestali, bez obzira na njihovo ime, vjeru, bez obzira odakle su iz BiH, baš svi zaslužuju da ih se prisjeća s poštovanjem.

Datum 30. august je izabran jer je to ujedno i Međunarodni dan nestalih, dan kada se ljudi u zemljama širom svijeta prisjećaju onih koji su nestali kao rezultat sukoba, kriminala i političkog nasilja.

"Inicijativa da se 30. august proglasi Danom sjećanja na nestale BiH je itekako važna", rekla je Ema Čekić, "ne samo zato što se zasniva na inkluzivnosti i toleranciji, već i zbog toga što naglašava obavezu vlasti da riješe pitanja koja im postave udruženja porodica nestalih kao i pojedinci čiji je jedini zahtjev da im se omogući pristup pravima koja im pripadaju po zakonu“.

Forum za zajedničku memorijalizaciju nestalih osoba okuplja predstavnike udruženja nestalih iz cijele BiH. Ova kao i brojne druge inicijative je podržana od Međunarodne komisije za nestale osobe.

ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u procesu pronalaženja i identificiranja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća i uslijed drugih uzroka te pružiti pomoć pri provođenju ovih aktivnosti.

ICMP podržava rad i drugih organizacija u njihovim aktivnostima, podstiče uključivanje javnosti u ove napore i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i odavanja počasti nestalim osobama, saopćeno je iz ICMP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: