BiH
5

ICMP: Država mora preuzeti odgovornost za Institut za nestale osobe u BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Međunarodna komisija za traženje nestalih osoba (ICMP) prezentirala je danas u Sarajevu dosadašanje rezultate traganja za nestalim osobama u BiH.

Šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday kazao je tim povodom novinarima da Bosna i Hercegovina jeste napravila izuzetan iskorak u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, ali da posao još nije ni blizu doveden dokraja. Još se, kaže on, traga za osam do devet hiljada osoba.

Precizira da je dosad pronađeno i identificirano oko dvije trećine od ukupnog broja nestalih osoba, a oko 14.000 osoba identificirano je putem DNK metode koju je osigurao ICMP.

"Posao Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH je daleko od toga da bude okončan", kazao je.

Holliday navodi da su u publikaciji koja je danas prezentirana sadržane preporuke o tome na koji je način potrebno nastaviti s tim procesom. Prva od njih je kaže činjenica da Institut za nestale BiH mora ojačati baš kao i Tužilaštvo BiH.

"Vijeće ministara BiH mora preuzeti potpunu odgovornost za Institut za nestale osobe BiH. Svjedoci smo godišnjeg smanjenja budžeta Instituta, to mora prestati, budžet se mora povećati da bi mogli nastaviti s radom", kazao je on.

Među preporukama je i ona koja se odnosi na Zakon o nestalim osobama po čemu je BiH poznata jer ga je blagovremeno usvojila. Međutim, on mora biti u potpunosti i implementiran.

Holliday je primijetio i to da je i nakon dugo godina nakon što je uspostavljen Fond za podršku porodicama nestalih osoba još na početku.

Mišljenja je da Institut treba biti transparentniji u radu i davati konkretne izvještaje Parlamentarnoj skupštini BiH. Podsjetio je da su Institut uspostavili zajednički Vijeće ministara BiH i Međunarodna komisija za nestale osobe, ali da VMBiH odnosno "država mora poduzeti potpunu odgovornost i kontrolu nad Institutom za nestale osobe u BiH“.

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kaže da je prvenstveno bitno "vladu BiH uvjeriti da problem nestalih osoba u planovima i programima treba da bude na onom mjestu koje i zaslužuje".

Kao primjer uzeo je Hrvatsku i Srbiju gdje "svi njihovi razgovori počinju i završavaju rješavanjem problema nestalih, iako je u tim državama taj problem značajno manji u odnosu na BiH“.

"Tom problemu treba dati mjesto koje zaslužuje. Naravno, neke relevantne međunarodne organizacije dale su vlastima BiH prije tri godine preporuke, nijedna od tih preporuka dosad nije implementirana", kazao je.

Mali pomaci su, kako kaže, možda učinjeni u Tužilaštvu i Sudu BiH jer je nedavno povećan broj tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina.

"Očekujemo jasno iskazanu političku volju koja trenutno možda postoji, ali nije jasno iskazana bh. javnosti. Porodice nestalih zaslužuju da konačno dobiju mir i da im se predaju posmrtni ostaci njihovih najmilijih da bi ih mogli sahraniti na dostojanstven način", kaže Mašović.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić bila je danas na prezentiranju publikacije o nestalim osobama. Ona misli da je ICMP dosta uradio u toj oblasti, a sve drugo zatajilo.

"Mislim da je Tužilaštvo najodgovornije za ovo sve. Ako se sudi zločincima (bez obzira na to koje nacionalnosti) treba im kazati da moraju kazati za grobnicu, ako ne kažu povećati im kaznu. Svi bi onda progovorili", kazala je Subašić.

U publikaciji ICMP-a sumiran je rad svih institucija koje su se bavile procesom traženja nestalih osoba s preporukama. Nakon Sarajeva, bit će predstavljen u Mostaru i Banjoj Luci.