Sastanak Alkalaja i Abbasa
0

Zahtjev Palestine za prijem u UN je reafirmisanje pregovora

FENA
Abbas i Alkalaj
Abbas i Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u ponedjeljak u Sarajevu s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom, koji boravi u trodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Ministar Alkalaj je izrazio dobrodošlicu predsjedniku Abbasu, te njegovu posjetu ocijenio kao izuzetno značajnu.

Alkalaj je istaknuo da se u BiH s pažnjom prati razvoj događaja na Bliskom istoku i izuzetno cijeni i podržava opredjeljenost predsjednika Abbasa da se sva otvorena pitanja između Palestine i Izraela riješavaju mirnim putem.

Naglasio je da je BiH poučena vlastitim iskustvom kao članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda došla u poziciju da i sama doprinosi svjetskom miru i učestvuje u rješavanju sukoba u svijetu.

Posebno je naglasio podršku BiH mirnom, političkom rješenju palestinko-izraelskog spora, uz uvažavanje prava oba naroda da ostvare svoja prava, te želju BiH da, koliko je moguće, doprinese mirnom rješavanju ovog spora.

Predsjednik Abbas je zahvalio ministru Alkalaju za dobrodošlicu i istaknuo da se u BiH osjeća veoma prijatno, te izrazio opredjeljenost za unapređenje odnosa BiH i Palestine.

Upoznao je ministra Alkalaja sa historijatom odnosa Palestine i Izraela, te trenutnim statusom mirovnih pregovora.

Istaknuo je da rješavanje otvorenih pitanja pregovorima nema alternative, te da plan palestinskih vlasti da zatraže prijem Palestine u članstvo Ujedinjenih naroda nije zamjena za pregovore, već pokušaj da se oni reafirmišu.

Predsjednik Abbas je ministra Alkalaja upoznao i sa palestinskim viđenjem događaja u Egiptu, Libiji, Siriji i drugim arapskim zemljama, te pozvao ministra Alkalaja da posjeti Palestinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.