A teške teme
79

Zagrljaji i osmijesi u Berlinu: Počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana

D. Be.
(Foto: EPA-EFE)
U Berlinu je u poslijepodnevnim satima počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana na kojem će se govoriti o najvažnijim i aktuelnim temama koji se tiču BiH, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Na sastanak u Berlinu, čiji su domaćini njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, stigli su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Razgovorima prisustvuju i premijer Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Marjan Šarec, kao i predstavnici Evropske unije Federica Mogherini i Jean-Claude Juncker.

Uoči samog početka sastanka Merkel i Macron su održali konferenciju za medije na kojoj su, između ostalog, poručili da će se zalagati za stabilnost regiona te ekonomski i socijalni razvoj. Na sastanku će, kako su najavili, biti govora o najosjetljivjim temama kao što je u prvom redu odnos Srbije i Kosova.

Na današnjim sastancima očekuje se pokretanje razgovora o mnogim otvorenim pitanjima među zemljama Zapadnog Balkana, a nije zatvorena mogućnost da budu postignuti i neki konkretni dogovori.