Posjeta spomeniku
20

Zaev na Rotimlji: Radujem se što sam u Mostaru, ali se s tugom sjećam pogibije Trajkovskog

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Premijer Makedonije Zoran Zaev posjetio je danas u pratnji predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića mjesto Rotimlja kod Mostara gdje je 2004. godine u padu aviona poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi njegove pratnje.

Nakon polaganja vijenca na spomen-obilježje podignuto na mjestu pada aviona kazao je da su njegovi osjećaji pomiješani.

"Radujem se što sam u Mostaru i što potvrđujemo veliko prijateljstvo naše dvije zemlje, a istovremeno sam tužan i sjećam se tragične pogibije nekadašnjeg predsjednika, velikog mirotvorca, borca za jednakost, međusobno razumijevanje i pomaganje. Danas sam ovdje, na moje veliko zadovoljstvo i čast, zajedno sa predsjedavajućim i ministrima Vijeća ministara BiH i želimo poslati poruku saradnje, međuetničke tolerancije, mira i stabilnosti cijelom svijetu, pa tako i građanima Bosne i Hercegovine", kazao je Zaev.

Na pitanje o Mostarskoj povelji mira koju će večeras potpisati u okviru manifestacije Mostar Peace Connection, odgovorio je da je sretan što ima čast da potpiše povelju i dodao da mu je zadovoljstvo što je u prijateljskoj državi BiH prepoznat njegov trud i borba za prava svih etničkih zajednica u njegovoj zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je podsjetio da je tragična vijest o pogibiji Trajkovskog 2004. godine pogodila i sve njegove prijatelje u Bosni i Hercegovini.

"Ipak, razvoj naših dobrosusjedskih odnosa se nastavlja", poručio je Zvizdić dodavši da u regiji trenutno ne postoji osoba koja je adekvatnija za nagradu za doprinos uspostavi regionalne saradnje. "Ovo je i podsticaj svima nama da nastavimo raditi na projektima koji će nas odvesti u porodicu evropskih zemalja i koji će značajno poboljšati život i standard naših građana".