BiH
81

Zabranjeno taksiranje rent-a-car vozilima u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Konačno je onemogućeno taksiranje rent-a-car vozilima u Sarajevu, što su predstavnici Udruženja Sarajevo Taxi već duže vrijeme tražili od Vlade Kantona Sarajevo, prijeteći i štrajkom.

Njihovom je zahtjevu udovoljeno nakon što je jučer u Službenim novinama Federacije BiH (broj 49/13) objavljen Pravilnik o dopunama Pravilnika o tehničko-eksploatacionim uslovima za vozila kojima se obavljaju pojedine vrste prijevoza, čime je pravilnik i zvanično stupio na snagu, o čemu su danas prijevoznike obavijestili iz Ministarstva saobraćaja KS.

Pravilnik je dopunjen novim stavom u kojem se navodi: "Na vozilu kojim se obavlja rent-a-car prijevoz mogu se nalaziti samo tvorničke oznake proizvođača tog vozila, registarske tablice i naljepnice koje se postavljaju na osnovu odredbi Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH. U vozilu se ne smije nalaziti dodatni uređaj pomoću kojeg se određuje bilo koji element na osnovu kojeg se formira cjenovnik ili cijena usluge iznajmljivanja vozila".

Pravne i fizičke osobe čija su vozila obuhvaćena navedenim odredbama, dužna su oznake na vozilima prilagoditi oznakama propisanim ovim Pravilnikom u roku od 8 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo apeluje na nadležne službe inspekcija i ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo da isključuju iz saobraćaja prijevoznike koji budu kršili odredbe ovog Pravilnika.

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica za Klix.ba je kazao da je na ovaj način riješen najveći dio problema kada je riječ o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo. "Dosad u pravilniku nije bilo navedeno ni da se rent-a-car vozilima može taksirati, niti da ne može,što je sada ispravljeno. Dosad je više firmi i pojedinaca, koji su imali registrovanu rent-a-car djelatnost, isticalo i firmu Taxi na svojim vozilima, što im je sada onemogućeno. Time je ovaj problem riješen, jer im se više neće isplatiti da kruže gradom bez oznake Taxi, jer ljudi neće znati da oni taksiraju", kazao je Bubica.

Dodao je kako je u ovoj oblasti još potrebno riješiti pitanje taksista koji u Sarajevo dolaze iz drugih opština i gradova, gdje potom nastavljaju taksirati. "Oni bi trebali dovesti svoje mušterije do Sarajeva, međutim, oni nakon toga ostaju u Sarajevu i nastavljaju taksirati. Stoga smo sačinili Prijedlog Zakona o taksi prijevozu, koji smo uputili Konkurencijskom vijeću na očitovanje, a potom ćemo organizovati i javnu raspravu, te uputiti Prijedlog u parlamentarnu proceduru. Očekujem da bi Skupština ovaj Prijedlog trebala usvojiti u oktobru ili novembru, kada bi, na taj način, trebala u potpunosti biti riješena situacija u vezi sa taksi prijevozom u Kantonu Sarajevo", zaključio je Bubica.