BiH
48

Kanton Sarajevo povećava broj taksista

Klix.ba
Vlada KS je na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ovo je prvo zakonsko rješenje koje tretira ovu oblast na području KS. Predložena rješenja vezana su za postojeću Odluku o taksi prijevozu u KS, za Zakon o cestovnom prijevozu FBiH te za Zakon o konkurenciji BiH. Nacrt zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo ima 65 članova, a među 11 poglavlja su i poglavlja koja tretiraju uslove, organizaciju i način obavljanja taksi prijevoza, broj i razmještaj taksi stajališta i način njihovog korištenja, broj vozila, način naplate taksi prijevoza, prava i dužnosti taksi vozača, način registracije te izdavanja taksi oznaka.

Novim zakonskim rješenjima predložena je promjena kojom je umjesto izdavanja jedne taksi dozvole na do sada predviđenih 700 stanovnika ovaj kriterij promijenjen te će sada na svakih 500 stanovnika Kantona biti predviđeno jedno taksi vozilo. Po uzoru na neke evropske gradove, predložena je forma slobodnih taksi stajališta koja će moći koristiti svi koji imaju plaćenu dozvolu za njih.

Takođe se ukida nasljedni prenos licence sa taksi prijevoznika na člana njegove porodice te će se svaka slobodna licenca dodijeljivati po zakonom predviđenim procedurama.