{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakoni o javnom i taksi prijevozu pred zastupnicima Skupštine KS

F
22.9.2013. u 12:13
0
8
Zakoni o javnom i taksi prijevozu pred zastupnicima Skupštine KS
0
Zakoni o javnom i taksi prijevozu pred zastupnicima Skupštine KS
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatat će sutra na sjednici Prijedlog zakona o javnom gradskom prijevozu i Nacrt zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo.
Utvrđivanjem Nacrta Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo, Vlada je uputila u skupštinsku proceduru prvo zakonsko rješenje koje tretira ovu oblast na području Kantona Sarajevo. Predložena rješenja vezana su za postojeću Odluku o taksi prijevozu u KS, za Zakon o cestovnom prijevozu FBiH te za Zakon o konkurenciji BiH.

Nacrt Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo ima 65 članova, a među 11 poglavlja su i poglavlja koja tretiraju uvjete, organizaciju i način obavljanja taksi prijevoza, broj i razmještaj taksi stajališta i način njihovog korištenja, broj vozila, način naplate taksi prijevoza, prava i dužnosti taksi vozača, način registracije te izdavanja taksi oznaka.

Novim zakonskim rješenjima predložena je promjena kojom je umjesto izdavanja jedne taksi dozvole na do sada predviđenih 700 stanovnika ovaj kriterij promijenjen te će sada na svakih 500 stanovnika Kantona biti predviđeno jedno taksi vozilo.

Po uzoru na neke evropske gradove, predložena je forma slobodnih taksi stajališta koja će moći koristiti svi koji imaju plaćenu dozvolu za njih. Također se ukida nasljedni prijenos licence s taksi prijevoznika na člana njegove porodice te će se svaka slobodna licenca dodijeljivati po zakonom predviđenim procedurama.

Pred zastupnicima će se sutra naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Kantona Sarajevo kao i Prijedlog odluke o prenosu udjela u privrednom društvu "UNIS PRETIS" d.o.o. Sarajevo sa Kantona Sarajevo na Federaciju BiH.

Zastupnici će se izjašnjavati i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Statut JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo te o nekoliko izvještaja o radu kulturnih institucija u KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: