Zavisno od rezultata
7

Za zaposlene u MUP-u RS-a uvodi se povećanje ili umanjenje plate do 10 posto

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osnovna plata zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u narednom periodu trebalo bi da ima i varijabilni dio, koji se odnosi na njeno uvećanje ili umanjenje u iznosu od 10 posto, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu.

Mogućnost uvećanja osnovne plate, kao i njenog umanjenja u zavisnosti od raspoloživih sredstava i postignutih rezultata rada, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUPRS-a, koje će 13. juna razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

"Uvođenjem varijabilne zarade nastoje se stimulisati zaposleni na ostvarivanje dobrih rezultata i to ne samo na ličnom ili na nivou organizacione jedinice, nego i na nivou Ministarstva", navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Osim toga, predlaže se i dodatna naknada u iznosu od 10 posto osnovne plate policajcu u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, sa srednjom stručnom spremom.

Usvajanjem Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kao osnovne organizacione jedinice van sjedišta Ministarstva utvrđene su policijske uprave, čime je izvršena organizaciona promjena, u smislu da je naziv "centar javne bezbjednosti" i "stanica javne bezbjednosti" zamijenjen nazivom "policijska uprava".

S obzirom na navedene promjene, izmijenjen je i naziv radnih mjesta i sistematizovana su nova radna mjesta u ministarstvu.

Resorni ministar će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti propis o postupku i načinu obračuna varijabilnog dijela osnovne plaće zaposlenih u MUP-a RS-a.