BiH
24

Za vikend stabilno i sunčano vrijeme, topli dio dana iskoristite za šetnju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vikend koji je pred nama nam donosi stabilno i sunčano vrijeme s ugodnim temeperaturama za ovo doba godine, idealnim za boravak na otvorenom.

Danas tokom dana se u većem dijelu Bosne i Hercegovine očekuje sunčano vrijeme. U Bosni će prije podne preovladavati magla i niska oblačnost koja se u Krajini može zadržati i veći dio dana. Na jugu će, uz duže sunčane intervale i više temperature u odnosu na ostatak zemlje, biti najugodnije.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15, na jugu zemlje od 17 do 22 stepena.

U Sarajevu će tokom dana biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 13 stepeni.

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a poteškoće kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti. Obzirom da će biti prohladno tokom jutarnjih i večernjih sati, u Bosni i maglovito, neophodno je prikladno se odjenuti i suzdržati se od jačih aktivnosti, naročito hronični bolesnici.

U nedjelju, 1. novembra se u Bosni prije podne očekuje magla po kotlinama, koja se u Krajini može zadržati i veći dio dana. U Hercegovini sunčano. Jutarnja temperatura zraka većinom između – 2 i 4, na jugu zemlje od 4 do 9, najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13, na jugu zemlje od 14 do 19 stepeni.

Uz temperature koje će biti u skladu sa kalendarom i bez izrazitih oscilacija, većina stanovništva trebala bi se osjećati ugodno, a meteoropati i hronični bolesnici neće imati jačih tegoba.

Meteorolozi savjetuju da se najtopliji dio dana provede van domova.

Tokom jutra i večeri, osjetljive osobe trebale bi povesti računa o primjerenom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, što će biti izraženije u kontinentalnom dijelu.