BiH
25

Sunčano vrijeme uz povremene pljuskove i naredne sedmice

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Foto: Klix.ba/Ilustracija
Trend visokih temperatura nastavlja se i iduće sedmice. Prosječne dnevne temperature iznosit će od 31 do 37 stepeni celzija uz uglavnom sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost sa dnevnim temperaturama od 30 do 36, na jugu zemlje do 38 stepeni celzija, navode iz Federalnog hidrometorološkog zavoda.

U ponedjeljak očekuje nas sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili krajem dana na istoku Hercegovini i na jugozapadu Bosne moguć je slab pljusak kiše. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 30 do 36 stepeni celzija.

Slično vrijeme možemo očekivati i u utorak, odnosno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom koji su mogući u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 31 do 37 stepeni celzija.

U srijedu očekuju se poslijepodnevni pljuskovi u većem dijelu zemlje, dok će ostatak dana biti uglavnom sunčan uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 14 do 19, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 32 do 38 stepeni celzija.

Isto vrijeme možemo očekivati i u četvrtak. Sunčano uz umjerenu oblačnost, a tokom poslijepodneva pljuskovi se očekuju u većem dijelu zemlje. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 32 do 38 stepeni celzija.

Iz Federalnog hidrometorološkog zavoda ističu da se i danas nastavlja razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika.

Sunčano, nadprosječno toplo, i bez svježine tokom noćnih sati, s tim u vezi preporučljivo je izbjegavati teže aktivnosti. U popodnevnim satima hronični bolesnici trebali bi izbjegavati boravak na otvorenom. Preporučujemo boravak na planinama tokom dana uz provođenje mjera zaštite od UV zračenja.

Već sutra biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na predhodne dane zbog nižih temperatura.

"Pojačan osjećaj sparine i povećanje naoblake kod osjetljivih osoba mogao bi izazvati probleme vezane za njihove bolesti. Indeks UV zračenja će biti manji. Istovremeno realna je opasnost od udara od groma u poslijepodnevnim satima", navode iz Federalnog hidrometorološkog zavoda.