BiH
8

Za tri marke povećana najniža penzija u RS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iznos najniže penzije u Republici Srpskoj za penzijski staž do 15 godina bit će 169,34 KM, a najniža penzija za penzijski staž od 15 godina, a manje od dvadeset 203,20 KM, odlučila je danas Vlada RS-a.

Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je u RS-u za decembar iznosio 166,02 KM.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci utvrđeno je i da će počev od januara ove godine iznos najniže penzije za dvadeset, a manje od trideset godina staža iznositi 237,06 KM, za 30, a manje od četrdeset godina penzijskog staža bit će 270,95 KM, a najniža penzija za penzijski staž od 40 i više godina iznosi 338,68 KM.

Iz Vlade RS-a tvrde da je osnovni razlog za donošenje odluke „poboljšanje materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno korisnika kojima se isplaćuje najniža penzija“.

Za realizaciju ove odluke potrebna su dodatna sredstva iz budžeta RS-a u iznosu od oko 270.094 KM mjesečno, odnosno oko 3.241.128 KM do kraja 2014. godine, saopćeno je iz entitetske vlade.

Vlada RS-a usvojila je Informaciju o finansiranju Projekta Faza III, Modernizacija bolnica u Bosni i Hercegovini, (EDCF L/A No.BiH-3), Rekonstrukcija Kliničkog centra Banja Luka-izgradnja i opremanje dijela Južnog krila.

Prihvaćena je informaciju o realizaciji projekta „Podrška Vladi RS-a u uspostavljanju efikasnih mehanizama za sprovođenje usvojene Strategije za borbu protiv korupcije“.

Predviđeni rezultati projekta su: ojačani i unapređeni institucionalni i administrativni kapaciteti u borbi protiv korupcije; uspostavljeni mehanizmi za praćenje korupcije; usvojeni planovi integriteta u najmanje 60 posto organa Vlade RS i podizanje svijesti javnosti o značaju borbe protiv korupcije u RS-u.

Strategija za borbu protiv korupcije u RS-u sačinjena u okviru projekta za koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a 2012. godine, a na poziv Ambasade Velike Britanije u BiH, apliciralo s prijedlogom projektne ideje pod nazivom „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i drugih institucija za efikasnu borbu i prevenciju korupcije“.

Vlada RS prihvatila je i informaciju o neisplaćenim obavezama po Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture te zadužila entitetsko resorno ministarstvo da obezbjede sredstva za isplatu spornih potraživanja, te da vrše isplatu sukcesivno zavisno od raspoloživih sredstava.

Prihvaćena je informaciju o sanaciji centralnog grijanja u Srednjoškolskom centru „Jovan Dučić“ Kneževo, a zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete i kulture da iznađu finansijska sredstva za nabavku kotla za centralno grijanje u iznosu od 10.553,63 KM.

Vlada RS-a je danas razriješila dužnosti direktora Javne ustanove „Službeni glasnik RS-a“ Proku Dragosavljevića, zbog ispunjavanja uslova za odlazak u penziju, i za v.d. direktora imenovala Dragana Veselinovića do izbora novog direktora ove javne ustanove.

Istovremeno, u skladu sa zakonskim pretpostavkama, odmah će biti raspisan konkurs za izbor novog direktora „Službenog glasnika RS-a“.