BiH
44

Nakon FBiH i u RS-u traže spisak najvećih plaća

Klix.ba
Nakon što su mediji objavili spisak najvećih plaća u FBiH, i u drugom bh. entitetu su također zatražili od Poreske uprave RS-a da obznani ko su oni sa najvećim primanjima.

Srpska alternativa, tek osnovana stranka na čijem je čelu bivši direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić, donedavno član SNSD-a, podnijela je jučer Poreskoj upravi RS-a zahtjev da dostavi spisak 100 najviših mjesečnih plaća u tom entitetu u javnom sektoru za mjesec oktobar tekuće godine.

"Zgroženi, ali ne i iznenađeni listom koja je objavljena u Federaciji BiH sa besramno visokim mjesečnim primanjima u javnom sektoru entiteta koji je pred bankrotom i u kome se nama para ni za narodne kuhinje, smatramo da i javnost Republike Srpske ima pravo na uvid u plaće koje se isplaćuju iz sredstava koja obezbjeđuju građani RS-a", navodi se u saopćenju ove stranke.

Srpska alternativa smatra da primanja (plaće i sve ostale naknade) zaposlenih u javnom sektoru ne mogu biti veće od tri prosječne plaće u RS i za to će se zalagati u svojoj političkoj borbi, navode u toj stranci. Zaposleni u javnom sektoru će jedino na taj način biti motivisani da se istinski bore za povećanje prosječne plaće, dodaju.

"Zato javno pozivamo sve političke partije da se pred građanima i biračima izjasne da li su za usvajanje zakona kojim bi se ograničile plaće zaposlenih u javnom sektoru na tri prosječne plaće u RS-u. Posebno nas interesuje stav opozicionih stranaka o ovom pitanju, jer 2014. godina mora biti godina promjene ne samo vlasti nego i radikalna promjena načina na koji se vlast vrši", stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da za Srpsku alternativu poštena vlast znači vlast koja radi na drugačiji način. Nov način rada političara znači da: Nema dodatnih privilegija u državi u kojoj su mnogi gladni. Nema dodataka na plaću, raznih paušala, službenih telefona, rada za naknadu u upravnim i nadzornim odborima. Nema novih i skupih službenih automobila, rotacija i reprezentacija. Ko ne želi tako, ne mora nikako. Plaće administracije vezati za razvoj privrede. Plaće administracije mogu se osiguravati jedino iz realnih izvora, a ne zaduživanjem države i iz kredita. Kreditno zaduživanje može biti jedino za razvoj ekonomije. I za narodne poslanike i delegate na svim nivoima važi isto. Njihova primanja ne mogu biti u tolikom raskoraku sa primanjima ostalih građana. Ne mogu samo oni biti u Evropi, a oni koje zastupaju na Balkanu.

Uvodi se potpuna transparentnost u trošenju novca poreskih obveznika i na internet stranicama institucija obavezno se objavljuju detaljni podaci o izvršenju budžeta na mesečnom nivou. Došlo je vrijeme da shvatimo da budžetski novac pripada poreskim obveznicima. Borcu iz Doboja, radniku iz Trebinja, profesoru iz Banje Luke. I da se prema novcu građana RS-a mora odnositi odgovorno", saopćili su iz ove stranke.