BiH
0

Vlada RS-a ponovo o plaćama direktora javnih preduzeća

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) danas se ponovo bavila plaćama direktora u javnim preduzećima, koje ne mogu biti veće od 3.000 KM, ali uvećane za minuli staž.

Naime, entitetska vlada je donijela zaključak kojim utvrđuje Prijedlog ugovora o radu između poslodavca i direktora javnih preduzeća i izvršnih direktora u tim preduzećima, kojim je, između ostalog, regulirano da plaća, zajedno s regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po osnovu radnog odnosa, ne može biti u iznosu većem od 3.000 KM, za direktore, i u iznosu većem od 2.500 KM, za izvršne direktore, uvećana za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža i pripadajuće poreze i doprinose.

Oni će imati rok od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka, da stave na potpis na prijedlogom ovog ugovora o radu koji će im dostaviti Vlada.

Treba podsjetiti da je u januaru prošle godine Vlada RS-a zaključila također da najviša plaća generalnog ili izvršnih direktora u javnim preduzećima u RS-u neće prelaziti 2.700 KM, ali na nju će se dodavati i minuli rad.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je donijela zaključak u vezi sa službenim putovanjima u inostranstvo direktora republičkih uprava, republičkih upravnih organizacija, javnih ustanova, javnih preduzeća i fondova.

Oni će za svako službeno putovanje u inostranstvo morati tražiti saglasnost Vlade RS-a, kao i da u roku od sedam dana od dana obavljenog službenog putovanja u inostranstvo dostave pisani izvještaj Vladi.

Utvrđeno je i da visina iznosa naknade za rad članova nadzornih i upravnih odbora ne može biti veća od 500 KM.

Predstavnici „Akcijskog fonda Republike Srpske“ a.d. Banja Luka i „Fonda za restituciju Republike Srpske“ a.d. Banja Luka u skupštinama akcionara nemaju pravo na naknadu za svoj rad.

Vlada RS-a donijela je zaključak u kojem traži od svih ministarstava da narednu sjednicu Vlade sačine informaciju o plaćama menadžmenta u javnim preduzećima, javnim ustanovama i fondovima koji se nalaze u njihovoj nadležnosti, za period od 1.januara 2013. do 31.marta 2014. godine, s aspekta primjene ranijeg zaključka, iz 2011.godine.

Entitetska vlada donijela je rješenje o imenovanju Komisije za koordinaciju aktivnosti između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i JZU Univerzitetske bolnice Banja Luka.

Komisija ima zadatak da svakodnevno prati i daje prijedloge za unapređenje rada i poslovanja Univerzitetske bolnice Banja Luka i da o tome informiše Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Na sjednici su utvrđeni i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama RS-a, te o poreznom postupku, koji ima za cilj stvaranje pretpostavki za razmjenu podataka o poreznim obveznicima između Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Poreske uprave Republike Srpske i poreznih uprava Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Razmjena podataka definirana je u Memorandumu o institucionalnoj saradnji i razmjeni podataka o poreznim obveznicima koji je 2013. godine potpisan između spomenutih institucija.