{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za sutra u više bh. gradova najavljena akcija "Stub srama"

F
8.6.2012. u 12:22
0
7
Za sutra u više bh. gradova najavljena akcija "Stub srama"
0
Za sutra u više bh. gradova najavljena akcija "Stub srama"
Sarajevo
Više romskih udruženja u Bosni i Hercegovini i asocijacija Care International najavili su za sutra u 12 sati uličnu akciju pod nazivom "Stub srama" na gradskim trgovima u Sarajevu, Visokom, Kaknju, Tuzli, Banjoj Luci i Bijeljini, kojom žele skrenuti pažnju na statusne i egzistencijalne probleme romske populcije.
Organizatori namjeravaju u ovom prvom krugu uličnih akcija animirati bosanskohercegovačke građane da svoje komentare o statusu Roma iznesu na "Stubu srama" te da najupečatljivije od tih poruka budu proslijeđene predstavnicima svih relevantnih institucija i političkih partija uz apel da poslušaju svoje birače, ispune obećanja i pomognu rješavanju problema sugrađana iz romske populacije u pogledu njihovog prava na stan, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

O problemima romske populacije često govore mnogi predstavnici institucija ili političkih partija, ali ne i građani i građanke BiH. S obzirom na to da se mnogi od problema već godinama ne rješavaju zbog nepoznavanja problematike ili postojećih alata za rješavanje, kao što je Nacionalni akcioni plan za uključenje Roma, javnosti će na uličnoj akciji biti predstavljena "Kutija s alatom za rješavanje problema Roma", naveli su organizatori.

Ulične akcije bit će realizirane u okviru projekta "Podrška implementaciji nacionalnih akcionih planova za uključenje Roma", koji s 500.000 eura finansira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008.) a realizira Care International u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH te s partnerskom organizacijom EURO-ROM iz Tuzle.

Osim njih, učešće u realizaciji su najavili "Romalen Kakanj", "Otaharin", "Život Roma" i udruženje "Veseli brijeg".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: