Akcija "Stub srama" u šest gradova
104

Bh. Romi sanjaju o zdravstvenoj knjižici i ključu od stana

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/AFP
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Nevladina organizacija Care International i romska udruženja organizirali su u subotu uličnu akciju u šest gradova širom BiH u namjeri da potaknu pažnju javnosti i institucija vlasti o tome kako žive Romi u BiH.

Akcija se sastoji od simbolične kutije sa alatom za rješavanje problema Roma kao upozorenje da se mnogi od problema Roma godinama ne rješavaju zbog nepoznavanja problematike ili postojećih alata za rješavanje.

Kutija sa alatom sadrži simboličnu zdravstvenu knjižicu, radnu knjižicu, indeks i ključ od stana, a tako se željelo poručiti da Romi u BiH ne traže ništa više od onoga što imaju i drugi građani ili barem veće šanse da uspiju u životu.

U današnjoj akciji prolaznici na trgovima u Sarajevu, Visokom, Kaknju, Tuzli, Bijeljini i Banja Luci imali su priliku da na ploču, tzv. stub srama istaknu svoje mišljenje o tome šta je to što je neophodno uraditi da Romi u BiH žive bolje.

Na uličnoj akciji u Sarajevu Ševko Bajić iz Care International kazao je Feni da će sve te poruke biti dostavljene institucijama vlasti kao još jedan pokušaj da se lobira za bolji život Roma u BiH.

Prema statističkim podacima, u BiH živi 80.000 do 100.000 Roma, oko 95 posto je nezaposlenih među tom populacijom, a oko 60 posto tih ljudi nema pristup zdravstvenoj zaštiti ili obrazovnom sistemu.

"Govorimo o nacionalnoj manjini koja je najbrojnija u BiH, a najteže živi. Obilazeći romska naselja može se uistinu shvatiti šta znači kruh sa sedam kora. Romski kruh ne da ima sedam, on ima 27 kora", ističe Bajić.

Jedan od Roma, gledajući kutiju - simbol akcije, kaže da razumije tu simbolika "ali da je za većinu Roma koji žive u BiH to samo san koji im se nikad neće ostvariti".

Udruženja Euro Rom iz Tuzle, Romalen Kakanj, Otaharin, Život Roma, Veseli Brijeg i Care international u Tuzli, Sarajevu, Kaknju, Visokom, Banja Luci i Bijeljeni, danas tačno u podne, su organizovali akciju "Stub srama".

O problemima romske populacije u našoj zemlji govore mnogi predstavnici instutucija i političkih partija, ali ne i građani i građanke BiH.

"Zbog toga smo se odlučili da postavimo 'Stub srama' na kojem su građani BiH ostavljali svoje poruke. Mogu reći kako smo zadovoljni odzivom građana BiH koji su prepoznali probleme s kojima se suočavaju Romi. U prvom redu riječ je o problemima obrazovne prirode, stipendiranju učenika, ali i zdravstvenoj zaštiti", kaže predsjednik Udruženja Euro Rom iz Tuzle Nedžad Jusić.

Romi se zalažu da svi građani BiH imaju jednaka prava. Predstavnici Udruženja Euro Rom su najavili nastavak ulične akcije, ali isto tako očekuju da se problemi Roma na adekvatan način riješe.

"Najupečatljivije komentare, prijedloge i sugestije ćemo uputiti predstavnicima vlasti. Svjesni smo da se mnogi problemi Roma godinama ne riješavaju, ali nakon ovih uličnih akcija nadamo se kako će se sve pokrenuti sa mrtve tačke", kazao je Nedžad Jusić.