Svjetski dan Roma
941

Bučan: Romi u BiH žive u jako teškim uslovima

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
CARE International i Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle danas su u prostorijama Kuće ljudskih prava u Sarajevu prezentirali rezultate istraživnja "Participiranje Romkinja u društveno-političkom životu lokalne uprave i samouprave u šest općina BiH".

Osim toga, na ovaj način je obilježen i 8. april, Svjetski dan roma. Kako je za Klix.ba kazala Sumka Bučan, direktorica CARE International, kroz mjesec dana kampanje "Jednakost za sve", cilj je bio da se nizom aktivnosti ukaže ne samo na položaj žena, posebno Romkinja, već i važnost nihovog uključivanja u procese donošenja odluka.

"Željela bih prvo da svim Romima čestitam njihov dan, iako nema puno razloga za slavlje. Romi danas žive u veoma teškim uslovima. Svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijama, dok nadležne institucije, a i građani ne brinu dovoljno o tome", istakla je Bučan.

Mnogi, kako je kazano na konferenciji, nalaze opravdanje u tome da Romi žele živjeti na taj način, međutim, kako kaže Bučan, to nije istina.

"Većina Roma želi da radi, obrazuje svoju djecu, da ne moraju kopati po smeću kako bi preživjeli. Mi se svi trebamo zapitati kako pomoći tim ljudima i koliko ustvari poslodavaca želi zaposliti Rome u svojim firmama. Srećom, imamo organizacija koje se brinu o tome da Romi imaju bolju budućnost u ovoj zemlji", zaključila je Bučan.