S radom prestaju 21. januara
0

Za štrajk odlučni i sindikati uprave i pravosuđa RS-a

FENA
Radnici javne uprave i zaposleni u pravosuđu u Republici Srpskoj 21. januara stupaju u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata uprave na današnjem sastanku sa resornom ministricom Lejlom Rešić nisu se uspjeli dogovoriti o povećanju cijene rada sa 100 na 110 KM a čime bi se anuliralo smanjenje plaća za još 10 posto u ovoj godini.

U većini upravnih jedinica dogovoren je minimum procesa rada koji predviđa oko 30 posto ukupnih poslova pojedinačno u organima uprave.

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Tomislav Vrhovac rekao je da sindikat ostaje pri svom stavu o štrajku, 21.januara, te traži potpisivanje nove cijene rada, kao obavezu Vlade i sindikata da svake godine prije usvajanja budžeta donesu odluku o najnižoj cijeni rada.

Ta zakonska odredba u zakonu postoji pet godina i nijedne godine do sada, naglasio je, Vlada nije ispoštovala član o obavezi da sa sindikatima potpisuje najnižu cijenu rada za tekuću godinu.

On je dodao da se zbog odluke o štrajku vrše i određeni pritisci.

"Pritisak na radnike vrši se na raznorazne načine. Na sastanku sindikalnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja jednoglasno je donesena odluka o stupanju u štrajk da bi predsjednica sindikata nakon sastanka sa direktorom odustala od štrajka", dodao je Vrhovac.

Ministrica uprave Lejla Rešić je rekla da su Ekonomska politika i Budžet RS-a za ovu godinu usvojeni i da su sredstva preraspodijeljena u druge namjene zbog čega nije postignuta saglasnost o zahtjevu sindikata o povećanju cijene rada.

"Mi kao Vlada nismo bili zadovoljni što smo morali pristupiti smanjenju plaća radnicima, ali ovo je jedan od načina da svim zaposlenima garantujemo da će dobiti zarađene plaće", rekla je Rešić i dodala da su sredstva od smanjenja plaća budžetskim kosrnicima preraspoređena na druge namjene, kao što su podsticaj poljoprivredi i stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

U štrajk idu i zaposleni u pravosuđu, jer ni oni nisu postigli dogovor s resornom ministricom Goranom Zlatković.

Ministarstvo pravde predložilo je i da Sindikat pravosuđa prihvati smanjenje plaća u pravosuđu i kazneno-popravnim ustanovama za prvih šest mjeseci 2013. godine, a da se nakon toga, odnosno u toku tih šest mjeseci, pregovara o zajedničkom rješenju.

S druge strane, predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da se može pregovarati samo o tome da se u prvih šest mjeseci poveća cijena rada, a da se u toku tih mjeseci, a ne nakon toga, pregovara o iznalaženju nedostajućih sredstava za plaće.

"Ovaj štrajk koji pripremamo nije igra, nije ničiji hir, niti kakvo dokazivanje. Ovaj štrajk je nužnost i način kako administrativni radnici u pravosudnim institucijama žele doći do svojih prava", naveo je Petrović u izjavi novinarima.

Ipak, predstavnici Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde RS-a utvrdili su minimum procesa rada od 20 posto za vrijeme štrajka tako da se rješavaju hitniji predmeti, te oni predmeti koji bi odgodom mogli prouzrokovati veliku materijalnu štetu RS-u, kao i da ne bude dovedena u pitanje sigurnost u kazneno-popravnim zavodima.

Prethodno danas i sindikalci prosvjete i kulture nisu postigli dogovor o povećanju cijene rada s resornim ministrom Antonom Kasipović.

Predsjednik ovog sindikata Stevan Milić rekoa je da će, ako bude prijetnji sindikatom može da dođe i do potpune obustave rada, odnosno da zaposleni u prosvjeti 21. januara ne dođu na posao.

Nakon odluke da na osnovu smanjenja plaća za 10 posto u ovoj godini Vlada RS-a od budžetskih korisnika „uzme“ 56 miliona, sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk.

Večeras će u Banjoj Luci biti održan i sastanak ministra policije Stanislava Čađe s granskim sindikalcima, koji su također najavili štrajk za 21.januar.