BiH
6

Za slijepe osobe i dalje glasaju drugi: Izlazimo na glasanje, ali upitno je da li smo glasali

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Lično i samostalno te tajno glasanje je osnovno pravo u demokratiji, no to se pravo ne poštuje u BiH, barem kada je riječ o invalidnim osobama. Slijepe osobe u našoj državi već godinama glasaju tako što povedu sa sobom "osobu od povjerenja" ili im komisija dodijeli nekog nepristrasnog da popuni listić onako kako oni žele.

Iako se već godinama govori o izmjenama Izbornog zakona BiH, one se još nisu dogodile, a potrebne su kako bi se uvela mogućnost korištenja elektronskih uređaja za slijepe i slabovidne osobe kako bi mogle samostalno glasati. Do sada je bilo nekoliko prijedloga i predstavljena su četiri uređaja za samostalno glasanje, koji omogućavaju da slijepe osobe mogu glasati pomoću sistema koji čita ono što se nalazi na ekranu, a osobe koje mogu upravljati samo nogama, također mogu glasati pomoću specijalnog tastera. Projekat je rađen pod pokroviteljstvom USAID-a, u partnerstvu s Udruženjem slijepih KS te Asocijacijom "Everyone Counts" iz SAD-a.

U Sarajevu je nedavno predstavljen sistem glasanja elektronskom olovkom, kao i niz drugih uređaja, ali oni nisu prilagođeni određenim invalidnim osobama.

"Centralna izborna komisija i Udruženje slijepih KS tražili su rješenje za izbore kako bi slijepi samostalno glasali, međutim, prijedlozi nisu urodili plodom. Mi izlazimo na glasanje, ali upitno je da li smo glasali. Na predstavljanje novih uređaja niko od slijepih nije bio pozvan. Kada prave nove uređaje potrebno je da povedu računa o slijepim osobama i da se provedu evropske preporuke", rekao je za Klix.ba Amir Mujezin koji je slabovidna osoba.

Istakao je kako slijepe i slabovidne osobe ispoštuju svoju građansku dužnost, ali da to žele raditi samostalno. Međutim, ističe Mujezin, stalno ih isključuju iz rješenja problema.

"Bilo je prijedloga da se to radi putem telefona, elektronskom tastaturom, te govornim softverom, ali nijedno rješenje još nije realizirano", kazao je Mujezin.

Susjedna nam zemlja Republika Hrvatska riješila je ovaj problem 2009. godine kada su osobe iz ove kategorije prvi put na predsjedničkim izborima glasale na Brajevom pismu, no to nije dugo trajalo. U zemljama EU to je već riješeno i slijepe i druge invalidne osobe imaju svoju privatnost da glasaju kako žele i samostalno.

"Postoji tehnologija, ali za to je potrebna politička volja. U PS BiH je nedavno održana prezentacija novih uređaja, nadamo se da će uvrstiti i neke za slijepe i slabovidne osobe. Problem je što naše glasanje nije tajno. Mi moramo nekom reći za koga će glasati u naše ime i niko nam ne garantuje da je to ta osoba i zaokružila. Nemaju problem samo slijepe osobe, ima tu i drugih invalidnih kategorija koje ne mogu glasati kako se to do sada radilo", rekao je za Klix.ba Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS.

Prema najavama pojedinih službenika vlasti, izmjene Izbornog zakona BiH trebale bi se ubrzo dogoditi. Slijepe osobe se nadaju da će biti uvrštene u dijelu koji se tiče invalidnih osoba kako bi mogle samostalno glasati.

"Mi ne očekujemo da sva izborna mjesta budu opremljena tom tehnologijom, ali neka budu bar glavna, kako bismo se mogli preregistrovati na ta mjesta i glasati", kazao je Zuko.