BiH
40

Za samo pet mjeseci iz budžeta BiH isplaćeno 316.808 KM naknada za rad u odborima i komisijama

Piše: Er. M.
Izvor: Ministarstvo finansija BiH
Iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine u periodu od 1. januara do 9. maja ove godine isplaćeno je ukupno 316.808,91 KM sredstava na ime naknada za rad u upravnim odborima, nadzornim odborima, komisijama i drugim radnim tijelima na nivou države.

Prema podacima Ministarstva finansija BiH ukupna sredstva isplaćena za ovaj period na ime naknada za rad u komisijama iznose 154.707,11 KM.

Nešto manje, građane BiH koštale su naknade za rad u upravnim odborima koje iznose 58.457,17 KM dok ukupna sredstva isplaćena na ime naknada za rad u drugim tijelima iznose 99.363,42 KM

Ministarstvo finansija BiH navodi i da ukupna sredstva isplaćena na ime naknada za rad u nadzornim odborima iznose 4.281,21 KM. U prijevodu to bi značilo da ukupan iznos sredstava isplaćenih za sva navedena tijela iznosi nevjerovatnih 316.808,91 KM.

Za naknade se zainteresovao zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut koji je tražio od Vijeća ministara BiH da mu se dostave informacije.

On je u svome pitanju zatražio odgovor i o iznosima za svaku instituciju pojedinačno pa je tako Ministarstvo finansija BiH dostavilo i tabelarni pregled isplaćenih naknada članovima upravnih odbora i nadzornih odbora institucija na nivou BiH, te isplaćenih naknada članovima drugih tijela i isplaćenih naknada članovima komisija u institucijama na nivou BiH.