BiH
36

Uprkos moratoriju Federalno ministarstvo energije u 2015. godini sklopilo 215 ugovora o djelu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos moratoriju na zapošljavanje koji je bio na snazi i tokom 2015. godine samo u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sklopljeno je 215 ugovora o djelu, pokazao je Izvještaj o finansijskoj reviziji koji je radio Ured za reviziju institucija FBiH.

U okviru izdataka ugovornih i drugih posebnih usluga u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, najznačajniji izdaci se odnose na ostale izdatke za druge samostalne djelatnosti i povremeni rad i to ugovore o djelu 34.825 KM, usluge objavljivanja tendera i oglasa 39.717 KM, javno informisanje 9.288 KM, reprezentaciju 9.792 KM i izdatke za rad komisija 4.690 KM.

Kada je riječ o ugovorima o djelu, Ured za reviziju institucija FBiH konstatovao je da je Ministarstvo u 2015. godini zaključilo 215 ugovora o djelu za obavljanje poslova koji imaju kontinuitet i predstavljaju redovne poslove i zadatke date u nadležnost Ministarstvu.

"Ovi izdaci se odnose na izdatke za članove komisija s kojima su zaključivani ugovori na osnovu Pravilnika o obavljanju tehničkog pregleda rudarskih objekata, postrojenja, uređaja i instalacija, sadržaja zapisnika, načina imenovanja članova komisije i naknada", piše u Izvještaju.

Dodaju da je na osnovu navedenog Pravilnika ministar donio Rješenje o utvrđivanju naknade i obavljanju usluga po zahtjevima korisnika, a u oblastima energije, rudarstva, geologije i industrije. U skladu s navedenim rješenjem novčana sredstva podnosioci zahtjeva prije početka rada komisije uplaćuju na račun javnih prihoda Budžeta FBiH, a visina naknade za komisiju određuje se do 60 posto od uplaćenog iznosa za izvršene usluge, što se ravnomjerno raspoređuje svim članovima komisije, dok 40 posto ide na podmirenje troškova Ministarstva. Također se utvrđuju najniži i najviši iznosi naknade za svaku pojedinačnu uslugu koju treba obaviti stručna komisija.

Rješenjem je također propisano da pomoćnik ministra u čijoj je nadležnosti predmet usluge sačinjava prijedlog koji sadrži visinu naknade po podnesenom zahtjevu i visinu naknade za stručnu komisiju utvrđenu prema obimu i složenosti poslova iz zahtjeva.

"Ministarstvo je sa svim članovima komisija, dakle vanjskim saradnicima i uposlenicima, zaključilo Ugovor o djelu. Prilikom utvrđivanja visine naknade za obavljanje usluga, pomoćnici ministra za datu oblast u postupku detaljno pristupaju utvrđivanju visine naknade za uplatu, vodeći računa o svim okolnostima koje se odnose na pristupačnosti terena, broj predmeta, strukturu komisije, složenost pregleda tehničkog pregleda, vrijeme potrebno za obavljanje komisijskog posla odnosno upravnog rješavanja i još niz drugih okolnosti i parametara koje zahtijeva struka za obavljanje datih poslova", stoji u Izvještaju.

Ured za reviziju institucija FBiH dodaje da su kod prava na naknadu izuzeti zaposlenici Ministarstva kada učestvuju u radu Komisije tokom radnog vremena. Naknade komisijama, odnosno zaposlenicima Ministarstva i vanjskim saradnicima odnose se na naknade članovima Komisije za provođenje popisa stalnih sredstava, sitnog inventara, materijala, obaveza, potraživanja i novčanih sredstava u FMERI u 2014. godini, Komisije za pripremu dokumentacije za izbor pravne osobe kao stručnog konsultanta za potrebe Vlade FBiH, u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa od strateškog interesa za FBiH i Stalne komisije za provođenje postupaka javnih nabavki za 2015. godinu.

"Bez obzira na to što se isplata naknada članovima komisija vršila u skladu s Uredbom o načinu osnivanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od Vlade FBiH i rukovodilaca federalnih organa državne službe, koju je donijela Vlada FBiH, provedenom revizijom je utvrđeno da obračun i isplata naknada članovima komisija koji su zaposlenici nisu imali tretman plaće, kako je propisano odredbama Zakona o porezu na dohodak i drugim važećim propisima", navode iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ističu da se naknade koje poslodavac isplaćuje zaposleniku za njegovo angažovanje izvan radnog vremena na poslovima koji imaju karakteristike nesamostalne djelatnosti, bilo da se izvršavaju u radno vrijeme ili izvan radnog vremena, smatraju oporezivim prihodom po osnovu nesamostalne djelatnosti.

U skladu s navedenim oporezuju se i naknade koje poslodavac isplaćuje zaposleniku za njegovo angažovanje u raznim komisijama vezano za radni ciklus.

Podsjećamo, u institucije Federacije Bosne i Hercegovine samo u prva četiri mjeseca 2016. godine zaposlene su 122 osobe na osnovu ugovora o djelu, iako je moratorijem to zabranjeno čak i federalnim ministarstvima.

Vlada Federacije BiH i ovdje se ogradila potcrtavajući da se odredba o zabrani angažovanja ljudi na osnovu ugovora o djelu ne odnosi na slučajeve u kojima je riječ o "neodložnoj potrebi".

"Ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH", piše u moratoriju.

Da je moratorij na zapošljavanje državnih službenika koji je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine samo mrtvo slovo na papiru dokazuje podatak da su u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. aprila 2016. godine zaposlena 32 nova državna službenika.

Ono što je javnosti manje poznato jeste da Vlada Federacije BiH nije zabranila zapošljavanje u federalnim ministarstvima. Tako naprimjer u zaključku Vlade FBiH od 1. aprila 2016. godine stoji:

"Zadužuju se federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, institucije Federacije Bosne i Hercegovine koje je osnovala Federacija Bosne i Hercegovine, a koje vrše javne ovlasti i koje imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30.6.2016. godine".