BiH
46

Moratoriji mrtvo slovo na papiru: Za samo godinu dana u institucije FBiH zaposleno više od 150 osoba

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Da je moratorij na zapošljavanje državnih službenika koji je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine samo mrtvo slovo na papiru dokazuje podatak da su u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. aprila 2016. godine zaposlena 32 nova državna službenika.

Iako je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić bombastično najavljivao moratorij na zapošljavanje državnih službenika u institucijama FBiH, činjenica je da se gomilanje entitetske administracije i dalje nastavlja.

Tako nam je iz Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno da je uprkos moratoriju u periodu od 16 mjeseci u institucijama FBiH zaposleno ukupno 38 osoba koje su stupile na dužnost putem javnog konkursa. Od toga ih je šestero zaposleno prelaskom iz jednog organa državne službe u drugi, dok su 32 novoprimljene osobe izvan organa državne službe.

Naši izvori bliski Vladi Federacije BiH tvrde da stručni savjetnici za postavljanje koji su direktno zaduženi za konkursne procedure ništa manje posla nemaju otkako je Vlada FBiH 30. decembra 2015. godine donijela zaključak o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Ono što je javnosti manje poznato jeste da Vlada Federacije BiH nije zabranila zapošljavanje u federalnim ministarstvima. Tako naprimjer u zaključku Vlade FBiH od 1. aprila 2016. godine stoji:

"Zadužuju se federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, institucije Federacije Bosne i Hercegovine koje je osnovala Federacija Bosne i Hercegovine, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravnog lica, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30.6.2016. godine".

Podsjećamo, u institucije Federacije Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca 2016. godine zaposlene su i 122 osobe na osnovu ugovora o djelu iako je moratorijem to zabranjeno čak i federalnim ministarstvima.

Vlada Federacije BiH i ovdje se ogradila potcrtavajući da se odredba o zabrani angažovanja ljudi na osnovu ugovora o djelu ne odnosi na slučajeve u kojima je riječ o "neodložnoj potrebi".

"Ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH", piše u moratoriju.

Bivši federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kazao je za Klix.ba kako je bivši saziv federalne vlade još u martu 2011. godine donio odluku da nema novog zapošljavanja u državnoj službi konstatujući da je i prije bila praksa da se od Vlade FBiH traže odobrenja u slučaju novih zapošljavanja.

Ovu godinu nisu obilježila samo zapošljavanja u državnim institucijama, već i jučerašnji dogovor o kreditnom trogodišnjem aranžmanu sa MMF-om u iznosu od 550 miliona eura. Ono što je sigurno jeste da MMF neće dopustiti bh. vlastima da novac od kredita potroše na povećanje već razgranatog birokratskog sistema.

Tokom naredne tri godine, za vrijeme trajanja aranžmana, plaće administrativnim radnicima na svim nivoima vlasti ostat će zamrznute na sadašnjem nivou, pri čemu će se uvesti i potpuna zabrana novog zapošljavanja administrativnih radnika, a krajnji cilj je da se broj administrativnih radnika smanji za oko 10 posto.

Podsjećamo, kako nam je ranije potvrđeno samo u organima državne službe čiji je osnivač Federacija BiH zaposleno je 2.039 državnih službenika. U ovu brojku nisu uračunati uposlenici u firmama čiji je osnivač FBiH i druge federalne institucije kao ni uposlenici koji su angažovani na osnovu ugovora na određeno vrijeme i ugovora o djelu.

Što se tiče državnog nivoa u državnim institucijama zaposleno je ukupno 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plaća zaposlenicima bh. institucija.

U ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama u entitetu Republika Srpska zaposleno je 5.725 osoba. Ovo nije kompletan podatak s obzirom na to da Agencija za državnu upravu RS-a ne posjeduje podatke za kompletnu javnu upravu.

Samo u državnim i entitetskim institucijama BiH zaposleno je više od 30.176 osoba.