Luka Bebić
0

"Za ravnopravnost Hrvata u BiH"

SRNA
Luka Bebić
Luka Bebić
Hrvatska se neće miješati u unutrašnje političke odnose BiH, ali želimo da se Hrvati osjećaju ravnopravni sa ostalim narodima u BiH, rekao je danas predsjednik Sabora Luka Bebić poslije sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Zagrebu.

Bebić je poručio da Hrvatska podržava napore BiH u ostvarivanju punopravnog statusa u Akcionom planu za članstvo u NATO i da će prenositi BiH svoja iskustva na putu evroatlanskih integracija.

Iz hrvatskog Sabora je saopšteno da je na sastanku bilo riječi o bilateralnim odnosima, položaju Hrvata u BiH, te rješavanju otvorenih pitanja poput pravno-imovinskih odnosa, granice,   dvojnog državljanstva, te rješavanja pitanja vodoprivrede od zajedničkog interesa. 

U saopštenju se dodaje da je posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj ocijenjena kao potvrda partnerskih odnosa dvije zemlje koje svoja otvorena pitanja žele rješavati u dobrosusjedskom i prijateljskom okruženju s ciljem daljeg jačanja regionalne stabilnosti.

Zajednička ocjena članova Predsjedništva BiH je da je BiH zainteresovana za ubrzano prijateljsko rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, s naglaskom na rješavanje pravno-imovinskih pitanja, graničnog pitanja, uključujući pitanje skorog postavljanja graničnih prelaza u skladu sa Šengenskim sporazumom, te pitanja dvojnog državljanstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović, koji borave u dvodnevnoj posjeti Zagrebu, juče su se sastali sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.