Bivši general John Sheehan
0

"Za pad Srebrenice su krivi i gay vojnici iz Holandije"

Sarajevo-x.com
John Sheehan (Foto: AFP/Getty Images)
John Sheehan (Foto: AFP/Getty Images)
Bivši general i NATO komandir John Sheehan izazvao je veliku buru u Holandiji nakon što je tokom govora u američkom senatu kazao kako su holandski vojnici homoseksualne orijentacije doprinijeli padu Srebrenice 1995. godine, prenosi BBC.

Holandski dužnosnici negirali su tvrdnje umirovljenog američkog generala Johna Sheehana, te naveli kako je ta njegova izjava potpuna besmislica.

Naime, general Sheehan je govorio u američkom senatu gdje se rasprava vodila o dozvoljavanju homoseksualcima da služe vojsku. On je tada kazao kako je saznao od holandskih lidera da su upravo holandski vojnici homoseksualci pridonijeli genocidu u Srebrenici jer su, navodno, slabići.

General Sheehan tvrdi kako je to saznao uzpravo od bivšeg načelnika štaba holandskog bataljona koji je, navodno, homoseksualce smatrao dijelom problema i djelimičnim krivcima za pad Srebrenice.

Srebrenica je 1995. godine bila pod zaštitom holandskih vojnika, no uprkos tome vojska Republike Srpske je ušla u zaštićenu zonu te izvršila genocid nad 8.000 Bošnjaka.

"Nevjerovatno je da takav čovjek kao što je general Sheehan izjavi takvu besmislicu“, kazao je portparol holandskog Ministarstva odbrane.

"Genocid u Srebrenici i umiješanost UN-ovih vojnika opsežno su istraživali holandski sudovi, međunarodne organizacije, ali i Ujedinjene nacije i nikada nigdje nije zaključeno da su vojnici homoseksualne orijentacije imali bilo kakvu ulogu u padu Srebrenice", dodao je portparol Ministarstva odbrane.

Holandski ambasador u SAD-u Arenee Jones-Bos izdao je saopštenje na zvaničnoj stranici ambasade u kojem je naveo kako se ne slaže sa riječima bivšeg generala koji se umirovio 1997. godine.