Okrivio homoseksualce
0

Sheehan se izvinio zbog izjava o Srebrenici

FENA
John Sheehan
John Sheehan
Bivši američki general izvinio se zbog toga što je nesposobnost nizozemskih plavih kaciga da spriječe pokolj u Srebrenici djelimično pripisao prisutnosti homoseksualaca u njihovim redovima, saopćilo je ministarstvo odbrane.

John Sheehan, bivši general korpusa marinaca i bivši zapovjednik NATO-a "izvinio se u pismu", rekla je Anne van Pinxteren, glasnogovornica nizozemskog ministarstva odbrane.

"Žao mi je ako u svom nedavnom javnom iznošenju sjećanja na razgovor prije 15 godina nisam tačno prenio vaša razmišljanja", rekao je Sheehan u pismu koje je u ponedjeljak poslao načelniku kopnene vojske nizozemskih oružanih snaga Henku van Breemenu.

"Da budem jasan, za neuspjeh u Srebrenici nipošto nisu krivi pojedini vojnici", dodao je američki general.

John Sheehan rekao je 18. marta prilikom parlamentarnog saslušanja, po riječima generala Van Breemena, da je prisutnost homoseksualnih vojnika u nizozemskoj jedinici "plavih kaciga" zaduženoj za zaštitu civila u Srebrenici bila "dio problema".

Dana 11. jula 1995. gotovo 8.000 bišnjačkih muškaraca i dječaka pobijeno je pošto su bosanski Srbi zauzeli enklavu Srebrenicu u Bosni i Hercegovini, usprkos prisutnosti nizozemskih "plavih kaciga" kojima je UN povjerio zaštitu civila.

Nizozemska udruga za zaštitu homoseksualaca Pink Army, prenosi Hina, s odobravanjem je primila izvinjenje bivšeg američkog generala i rekla da odustaje od sudske tužbe protiv SAD-a koju je bila najavila 22. marta.