BiH
0

Holandski zvaničnici ljuti zbog tvrdnji generala o Srebrenici

FENA
John Sheehan  (Foto: AFP)
John Sheehan (Foto: AFP)
Zvaničnici holandske vlade u petak su ljutito reagovali na tvrdnje penzionisanog američkog generala da su holandske snage bile nadjačane u Srebrenici 1995. djelimično i zbog prisustva homoseksualnih vojnika.

Na američkom kongresnom saslušanju u četvrtak o omogućavanju homoseksualnim vojnicima da služe u vojsci, bivši vrhovni zapovjednik američih snaga John Sheehan izjavio je kako postoji veza između prisustva homoseksualnih vojnika među holandskim snagama i masakra u Srebrenici.

Snage bosanskih Srba nadjačale su lako naoružane holandske vojnike u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici u julu 1995. i nakon toga su masakrirale više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U izvještajima sa saslušanja navodi se da je Sheehan okrivio posthladnoratovske napore evropskih zemalja da "socijaliziraju" svoje snage, između ostalog, dopuštanjem homoseksualcima da služe vojsku, prenosi Reuters.

"To je dovelo do toga da su snage bile slabo opremljene za rat. Slučaj na koji ukazujem je taj kada je od holandskih snaga zatraženo da brane Srebrenicu od Srba", izjavio je Sheehan.

"Bataljon je bio oslabljen, loše vođen i Srbi su ušli u grad, privezali su vojnike za telefonske stubove, protjerali Bošnjake i potom ih pobili", kazao je on.

Carl Levine, predsjedavajući senatskog komiteta za oružane snage, potom je upitao: "Da li su vam holandski zapovjednici rekli da se to desilo zato što je tamo bilo homoseksualnih vojnika?"

"Da, jesu. Oni su to smatrali dijelom problema", izjavio je Sheehan, sudeći po svjedočenju objavljenom na internetskoj stranici Komiteta za oružane snage.

"To da je tamo bilo homoseksualnih vojnika?", upitao je potom Levine.

"Da to je bila posljedica liberalizacije vojske, a ne društvenog inžinjeringa", odgovorio je Sheehan.

Holandsko ministarstvo odbrane objavilo je saopćenje u kojem naziva Sheehanove tvrdnje "apsolutnim nonsensom" i dodaje da holandski homoseksualni vojnici redovno sarađuju s američkom vojskom u NATO-voj misiji u Afganistanu.

Renee Jones-Bos, holandska ambasadorica u Sjedinjenim Državama, navodi u saopćenju za javnost: "Ne mogu izraziti veće neslaganje sa Sheehanom" i dodaje kako nema nikakvih dokaza za njegove tvrdnje u obimnom istraživačkom dosijeu dešavanja u Srebrenici.

Holandska novinska agencija ANP citirala je riječi predsjednika vojnog sindikata AFMP, Wima van den Burga, da su Sheehanovi komentari "smiješni" i "van svake veze sa stvarnošću".

Dešavanja u Srebrenici ostala su osjetljiva tema u Holandiji, gdje je šestogodišnja istraga o srebreničkom masakru dovela do pada vlade 2002.