Spajanje s Pedijatrijom
0

Za novu zgradu Klinike za dječiju hirurgiju potrebno 9 miliona KM

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Majke primorane odmarati na neudobnim stolicama (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Preseljenjem Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u novu zgradu na Jezeru, ljekari Klinike za dječiju hirurgiju našli su se u posebno teškoj situaciji. Ne samo da svoje male pacijente, kojima treba pregled pedijatra, moraju slati u zgradu udaljenu nekoliko kilometara od njihove, već su primorani da koriste i jednako toliko udaljen Odjel intenzivne njege, što predstavlja veliki rizik.

"Uslovi koje imamo u ovoj zgradi nisu zadovoljavajući i ne omogućavaju nam pružanje usluga u punom kapacitetu, niti razvoj", kaže šef Klinike za dječiju hirurgiju dr. sc. med. Adnan Hadžimuratović u razgovoru za Klix.ba.

U stacionarnom dijelu klinike u zgradi stare hirurgije na lokalitetu C9 u okviru dva odjeljenja nalazi se 40 mjesta. Odjeljenja su podijeljena na male boksove, koji mogu primiti po dva pacijenta, a njihovi roditelji, najčešće majke, u vrijeme gužvi su primorani spavati na stolicama. U vrijeme naše posjete klinici nije bilo puno djece, a medicinske sestre priznaju da svakodnevna briga o osiguravanju mjesta za odmor majki u slučajevima gužvi zna biti veoma iscrpljujuća.

"U svim centrima u regiji i šire, koje smo kolege i ja imali priliku posjetiti, postoje instituti ili bolnice u kojima roditelji i djeca zajedno borave. Preseljenjem Dječije hirurgije formiranje instituta za majku i dijete bi i kod nas bilo moguće", ističe Hadžimuratović dodajući da ta ideja postoji već godinama.

U ovoj staroj zgradi austrougarskog tipa gradnje u jednom dijelu se nalazi laboratorij, u drugom radiologija, u trećem je bila pedijatrija, što je, navodi Hadžimuratović, sasvim nepraktično. Osim toga, prijemna ambulanta je smještena u zgradu prekoputa, što dodatno komplikuje rad.

Važan korak ka neophodnim promjenama učinjen je u julu prošle godine, kada je uspostavljena Disciplina za zdravlje djeteta, kojom je Dječija hirurgija administrativno pripojena Pedijatriji.

"Za fizičko pripajanje potrebno nam je devet miliona KM, koliko košta projekt obnove i nadogradnje zgrade na lokalitetu Jezera. Sam izvedbeni projekt koštao je 180.000 KM", pojašnjava šef Klinike za dječiju hirurgiju. Prema njegovim riječima, u ovaj veliki finansijski poduhvat morat će se uključiti sve nadležne institucije i država.

Planom gradnje stara zgrada na Jezeru neće se rušiti, već obnoviti i spajanjem sa zgradom Pedijatrije činit će jednu cjelinu.

"Postojeći gabariti bit će iskorišteni za stacionarni dio, a bit će dograđen potpuno novi sprat sa operacionim blokom, koji će imati tri sale", kaže Hadžimuratović. Klinika za dječiju hirurgiju sada ima samo jednu operacionu salu, 18 ljekara specijalista, tri specijalizanta i 16 medicinskih sestara.

"Ako mislimo ići ka vrhunskoj medicini, broj ljekara i medicinskih sestara, koji je osiguran sistematizacijom od prije više decenija, mora se povećati", upozorava šef Dječije hirurgije, institucije u kojoj se pored pacijenata iz Kantona Sarajevo liječe i teški pacijenti iz cijele naše države.