{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za neosnovano lišenje slobode naknada 60 KM po danu

16.1.2013. u 12:36
0
10
Za neosnovano lišenje slobode naknada 60 KM po danu
0
Za neosnovano lišenje slobode naknada 60 KM po danu
Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju i primjeni jedinstvenih kriterija za zaključivanje sporazuma, odnosno sudske nagodbe o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.
Ovu uredbu primjenjivat će Federalno ministarstvo pravde prilikom zaključivanja ovakvih sporazuma na osnovu Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a može je primijeniti i Federalno pravobranilaštvo FBiH nakon pokrenutih sudskih postupaka.

Za zaključivanje sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode, odnosno sudske nagodbe u dijelu koji se odnosi na naknadu nematerijalne štete, utvrđuje se iznos od 60 KM za jedan dan neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.

Sporazum, odnosno sudska nagodba mogu se zaključiti samo ukoliko Federalno ministarstvo pravde, odnosno Federalno pravobranilaštvo, utvrde da je došlo do stvarnog gubitka u imovini podnosioca zahtjeva odnosno tužitelja u dokazanom novčanom iznosu koji je direktna posljedica neosnovanog pritvora, odnosno neosnovanog lišenja slobode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: