Komentari (37)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima nešto što se zove AirTractor At802 i košta oko 5 miliona USD po komadu. Mogli ste hladno eskadrilu kupiti!
@Alberht Shindler AirTractor košta oko 3,2 mil USD. 5 miliona sam stavio cijenu sa cca cijenom obuke posada i rezervnim dijelovima. Baza bi mogla u Mostaru, Jablaničko, Ramsko i Buško jezero gdje bi se vršio zahvat vode (sva tri jezera imaju dovoljan prostor za to). Svakako 85% požara je u Hercegovini. Zaista mislim da bi 4 AirTractora bila korisnija nego ove dvije kante, vjerovatno MI17.
Znaci tebi su bolja dva helikoptera sa kantama,kojima treba godina da stignu do odredista,nego 10 air tractora,namjenjenih za to + 15miliona za obuku pilota. Vala za te pare ja bih snimio Top Gun,a ne obucio 10 pilota Klasicno pranje para i klepanje od naroda,reci slobodno
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Mater vam jebem,kanader kosta 20miliona,air tractor oko 5 mil,borbeni avion su-35s cetvrte generacije,vjerovatno jedan od najboljih oko 60miliona,a vi dva helikoptera stara 30godina i kantu za vodu placate 65 miliona. E sto ce se rastaliti,pa opet smanjivati plate da nadomire.....
Canadair CL-415 Unit cost $37 million CAD[2] AT-802U: $16.93M (air tractor) eh sad na to dodaj obuku i sve ostalo pratece a kod helikoptera imas opremu koju mozes koristiti i kod poplava, pozara, transporta unesrecenih i jos obucen kadar ... prvo se provjeri pa se nesto pise ...
@promaha AT802U je vojna verzija i služi kao "light-attack airplane". AT802F "Fire Boss" je vatrogasna verzija po gore spomenutoj cijeni. Ima domet od 2400 kilometara i idealan je za nas.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
BRUKO OD DRZAVE
Neka se desi makar nesto pozitivno
https://www.outsideonline.com/2079591/can-10-million-firefighting-machine-actually-stop-fires converted Boeing 747-400 equipped with a tank that can hold 19,600 gallons of fire retardant—nearly double the size of the tank in the next largest airtanker. The plane, named the Spirit of John Muir, can cruise at speeds up to 600 miles per hour for as far as 4,000 nautical miles and get to any fire in the western U.S. in a few hours.
Boeing 747-400 - 10 miliona $ a dva helikoptera ...1967 godiste...nasi debili nasli za 65. miliona?!!??!?!?!
@BHRealnost3 Jeste ali komercionalni avion nemoze bit koristen u urbanim i planinarnim sredinama (a pogotavo nije koristan za ratna dejstva) dok helikopter moze. Da nedo Bog kojim slucajem pukne, jedan ide u VRS drugi u HVO a najvecim djelom ce bit placeni iz dzepa Bosnjaka.
BAJA ce to blokirat ,džaba usvajaju,i izjavit ce da su helikopteri na štetu srpskog naroda
Sta ovi kupuju? (h)apachije? Hoce neko iz ImalMeneTu ekipe dobro rucati... :)
pa bolje da za to daju pare da kad dodje do pozara imaju adekavtnu opremu za gasenje nego da trpaju na svoje privatne racune......
sva šuma ne vrijedi tih miliona
Vidjeli da Dodik daje 10 miliona za jedan helikopter, pa da pokažu ko je veća faca i sada će dati 65 mil. za dva helikoptera.
Mogli ste za te pare srediti dio Sarajevskog vodovoda!