{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS

F
17.2.2015. u 18:21
5
8
Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS
5
Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da jedan od zaključaka u vezi s Prijedlogom izjave o principima pristupa BiH EU, a koji je nedavno usvojio parlament RS, nije prihvatljiv, jer se njime preuzimaju ingerencije institucija BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Smatraju da se tim zaključkom Narodna skupština Republike Srpske nameće obaveze izabranim zvaničnicima u institucijama i organima na nivou BiH.

"Izabrani zvaničnici u institucijama BiH predstavljaju građane i narode iz Republike Srpske, a ne institucije ovog entiteta", stav je Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Ovaj Klub je naveo da je drugi zaključak u vezi s Prijedlogom izjave o principima pristupa BiH Evropskoj uniji prihvatljiv.

Entitetski parlament je na posebnoj sjednici, 11. februara, jednoglasno je usvojio zaključak kojim je Narodna skupština Republike Srpske upoznata o tekstu Prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, te podržava predloženi tekst izjave.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vode računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri ranije donesenom stavu u vezi s predmetom "Sejdić-Finci" protiv BiH i mehanizmu koordinacije i zahtjeva za njihovu dosljednu primjenu.

Ovaj zaključak podržala su 63 poslanika, a četiri su bila protiv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: