{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS

F
17.2.2015. u 18:21
5
8
Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS
5
Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv jedan od zaključaka NSRS
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da jedan od zaključaka u vezi s Prijedlogom izjave o principima pristupa BiH EU, a koji je nedavno usvojio parlament RS, nije prihvatljiv, jer se njime preuzimaju ingerencije institucija BiH.
Smatraju da se tim zaključkom Narodna skupština Republike Srpske nameće obaveze izabranim zvaničnicima u institucijama i organima na nivou BiH.

"Izabrani zvaničnici u institucijama BiH predstavljaju građane i narode iz Republike Srpske, a ne institucije ovog entiteta", stav je Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Ovaj Klub je naveo da je drugi zaključak u vezi s Prijedlogom izjave o principima pristupa BiH Evropskoj uniji prihvatljiv.

Entitetski parlament je na posebnoj sjednici, 11. februara, jednoglasno je usvojio zaključak kojim je Narodna skupština Republike Srpske upoznata o tekstu Prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, te podržava predloženi tekst izjave.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vode računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri ranije donesenom stavu u vezi s predmetom "Sejdić-Finci" protiv BiH i mehanizmu koordinacije i zahtjeva za njihovu dosljednu primjenu.

Ovaj zaključak podržala su 63 poslanika, a četiri su bila protiv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: