Najvažniji dokument grada
1

Za izmjene Statuta Grada Mostara vijećnici nisu dobili ni materijal, čekat će narednu godinu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Usvajanje i izmjena Statuta Grada Mostara koji je nametnut prije 18 godina i davno trebao biti izmijenjen, kao glavni pravni akt toga grada danas je apsolutno nepripremljen uvršten na Dnevni red Gradskog vijeća nakon čega je ponovno odložen za narednu godinu.
Koliko se ozbiljno pristupilo ovom važnom aktu govori činjenica da su vijećnici materijal dobili pred samu sjednicu u printanoj verziji, a kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) po čijem prijedlogu je ova tačka uvrštena na Dnevni red, razlog tome su bili tehnički problemi i to što materijal nisu imali u elektronskoj formi.
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Podsjetio je na to kako je od OHR-a tražio dogovor kako da u jednoj tački Dnevnog rada usvoje nametnuti Statut i njegovu izmjenu, kako se ne bi ulazilo u pravnu nesigurnost, ali da odgovor još nije dobio, te da će ponovno pozvati OHR da pomogne.

"Ako nam ne pomognu da mi donesemo način i mogućnost da jednom tačkom Dnevnog reda usvojimo i Statut i izmjene statuta, konsultovao sam veći broj eksperata iz oblasti ustavnog prava. Svi kažu da je logično, ako OHR ne da potpuno tumačenje možemo pristupiti ovakvom načinu", rekao je Marić.

Pošto je mislio da ćemo na ovoj sjednici ići s prijedlogom usvajanja i izmjena Statuta, kaže da je u konsulatacijama s određenim klubovima vijećnika i komisijom za pravne akte i s predstavnicima međunarodne zajednice shvatio da ovakav pravni akt zaslužuje još jednu priliku, da svi klubovi političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Mostara mogu dobiti još određeno vrijeme da dostave svoje prijedloge izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara i da onda na prvoj narednoj sjednici pristupe usvajanju tih tačaka.

Potom je predložio da se donese zaključak o podnošenju prijedloga za izmjene i dopune Statuta Grada Mostara.

Naglasio je da su u stručnu službu pristigla dva prijedloga i to od Koalicije za Mostar 2020. i Kluba HDZ-a, te da se daje mogućnost klubovima vijećnika Grada Mostara da prijedlog izmjena i dopuna Statuta dostave do 15. januara 2023. godine.

Gradski vijećnik SDP-a Sanel Žuljević je pohvalio Marića što je pokušao donijet ovu tačku na Dnevni red, te podsjetio da je SDP dostavio svoj prijedlog na Protokol Gradskog vijeća, na što mu je Marić odgovorio da nije dostavljen u datom roku te da nije prošao na Gradskom vijeću.

Gradski vijećnik HRS-a Slaven Bevanda je naglasio kako nije u obavezi ispoštovati mostarski sporazum čiju su potpisnici SDA i HDZ i da nema potrebe za nekim novim rokovima.

"Gospodo, ono što ste dogovorili, dostavite vijećnicima i konačno komisiji kojoj mora biti dostavljeno i nemojte da stoji u ladicama. Ako budete imali većinu, usvojit ćemo. Nema nejasnoća kako se ovo usvaja. Tu nema nikakve dileme", rekao je Bevanda te naglasio kako je jedina obveza ispoštovati odluke Ustavnog suda.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić (HDZ), kojeg je Marić najavio kao "eksperta iz oblasti ustavnog prava", je podsjetio na značaj Statuta i njegovu važnost, navodeći kako bi htio da donošenja tog dokumenta ne bude ustavno pitanje i pitanje sporazuma nego produkt rasprave u Gradskom vijeću Mostara.

"Nakon dvije godine smo skupili dovoljno iskustva kako grad treba funkcionirati i spoznali smo manjkavosti grada kao lokalne zajednice. Statut Grada Mostara je vrlo važan dokument, od njega ovisi koliko je prohodan Grad Mostar i važno je da ozbiljno pristupimo donošenju tog dokumenta", zaključio je mostarski gradonačelnik.